Social Locale

Cutremur puternic în Arad de 5.3. Mai multe blocuri au fost avariate. Ce spun experții

schedule 07 iun. 2023, 12:21

Cutremur puternic în Arad de 5.3. Mai multe blocuri au fost avariate. Ce spun experții
Belish/Shutterstock

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 s-a produs marți seara în Arad. Mai multe imobile au fost avariate, iar oamenii din zonă au tras o sperietură puternică.

Seism cu magnitudinea de 5,3 în Arad, marți seara

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 06.06.2023, 20:26:52 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3 a avut loc în CRISANA, ARAD la adâncimea de 6.4 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita.

Reprezentanții ISU Arad au transmis că au existat mai multe apeluri în urma cărora oamenii au anunțat că s-au desprins elemente de construcție de pe clădiri, au apărut crăpături în pereți sau mobila din casă ar fi luat-o la vale. Marți seara, Ministerul Afacerilor Interne a menționat că apelurile la 112 s-au recepționat din judeţele Arad, Sălaj, Timiş şi Maramureş.

"Echipajele de pompieri au fost alertate şi sunt pe teren. Până la acest moment au fost primite apeluri la 112 (şapte în judeţul Arad, unul în judeţul Sălaj, unul în municipiul Timişoara şi unul în judeţul Maramureş) care semnalau desprinderea unor elemente de construcţie de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuinţă. În alte judeţe unde seismul a fost resimţit, respectiv Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin, nu s-au primit sesizări din partea cetăţenilor", precizează MAI, pe pagina sa de Facebook.

Seismul a fost destul de puternic, iar oamenii s-au panicat. Mulți dintre locuitorii din Arad au spus că nu au mai trăit un asemenea cutremur de la cel din 1977.

„Ne-am speriat foarte tare. A fost și un zgomot puternic. A fost cel mai intens cutremur pe care l-am simțit vreodată”, declară una dintre arădence.

De ce au loc cutremure în vestul țării? Explicațiile specialiștilor

Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a explicat care sunt cauzele pentru care în vestul țării au loc cutremure. De asemenea, după puternicul seism de marți seara, au mai urmat alte 13 replici.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnititudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade mercalli. (...) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube. S-au produs 13 replici din care cea mai mare a fost de 3,2 grade. Iar ultima replică a fost astăzi dimineață, a avut magnitudinea de 2,2”, a declarat directorul INFP.

Seismologul Mihai Diaconescu a explicat cum au loc cutremurele în zona de vest a României.

„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (...) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumediene de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a declarat Mihai Diaconescu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---