Soarta cântăreței Ioana Radu, a doua femeie motociclist din România. Accidentul care i-a schimbat viața: „A rămas fără picioare?”

06 mar. 2023, 13:04
Foto: TVR/Youtube.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Soarta cântăreței Ioana Radu, cea care a povestit că ar fi fost șofer dacă nu era muzica, i-a fost schimbată de o mașină. Un accident a marcat-o printr-un handicat care a făcut-o să se retragă mai repede de pe scenă. Tot prin acest eveniment dramatic au luat naștere zvonuri surprinzătoare. 

Accidentul care i-a schimbat soarta cântăreței Ioana Radu

Născută într-o familie cu patru copii - trei fete și un băiat - Eugenia Braia, cunoscută cu numele de Ioana Radu, a cântat de mică muzică lăutărească, folclor și la cârciuma tatălui său din cartierul Sineasca din Craiova, amplasat strategic lângă cimitir. 

Vocea și stilul său aparte au adus-o în Capitală, unde a reușit să se facă remarcată în cadrul unui concurs organizat de Societatea Română de Radiodifuziune la care participau 800 de candidați. Așa și-a început cariera cântăreața, pimind numele de scenă Ioana Radu de la Ion Filionescu, pianistul lui George Enescu.

Talentată și cu o personalitate puternică, aceasta s-a făcut remarcată rapid. Câteva decenii mai târziu, jurnalistul Doru Constantin Braia a povestit pentru „Jurnalul Național” cum era mătușa sa. 

„Era nonconformistă, prin excelenţă. Definiţia Ioanei Radu este: «Fii tu! Nu accepta teatralismele, surogatele, compromisurile». Ea respecta personalitatea oricărui om, că era gunoier sau profesor universitar sau academician, îi oferea aceeaşi reverenţă.
Niciodată nu a trecut pe lângă un câmp fără să remarce spinarea încovoiată şi plină de sudoare a unui ţăran, aşa cum niciodată nu a prididit să nu lustruiască o carte a vreunui erudit român aflată în rafturile bibliotecii ei. Ioana avea o bibliotecă de cel puţin cinci mii de cărţi, cu siguranţă toate citite.”

Artista l-a făcut pe Ceaușescu să se roage în genunchi, la parastas

În ianuarie 1964, printr-un decret al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, solistei i se acordă titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice“. Un an mai târziu i se acordă medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară și romanțe.

După un timp, când președintele României era Nicolae Ceaușescu, Ioana Radu a devenit artista preferată a cuplului aflat la conducerea națiunii. Artista avea o influență atât de mare asupra dictatorului, încât l-a făcut să se roage în genunchi, la parastasul tatălui lui. 

„Într-un moment semnificativ al vieţii lui Ceauşescu, atunci când i-a murit tatăl, Andruţa Ceauşescu, şi care a fost înmormântat cu un sobor de preoţi la Scorniceşti, Ioana Radu a reuşit ceva unic, să oblige un întreg Comitet Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în genunchi, să pronunţe «Tatăl nostru»”, a povestit Doru Braia.


Atunci, artista a fost, de fapt, luată pe sus de Securitate de pe strada Timpului nr. 13 și dusă la Scornicești, acolo unde era parastasul organizat în urma înmormântării. Ajunsă alături de nepotul ei, cântăreața, care suferise un accident ce îi crease un handicap pe viață și care a făcut-o să își întărească credința în Dumnezeu, i-a luat la întrebări pe cei prezenți.

„M-ați chemat să cânt la un parastas și nu poate să fie parastas pe lume fără -Tatăl nostru- Spusu-l-ați până acum?.”

La parastasul în memoria tatălui lui Ceaușescu erau prezenți, printre alții, Emil Bodnăraș, mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu, Chivu Stoica și Cornelia Mănescu, care, la cererea Ioanei Radu, s-au așezat în genunchi și au început să se roage. 

Artista l-a certat cu bastonul pe Nicușor Ceaușescu

Ioana Radu a participat, în anul 1968, la Festivalul de la Mamaia, care atunci a avut loc la Teatrul din Constanța din cauza condițiilor climatice. La eveniment a fost prezent și Nicușor Ceaușescu, alături de un grup de prieteni. Când l-a văzut în primele rânduri, într-o ținută „neconformă cu solemnitatea momentului”, solista a refuzat să cânte. 

„El era însoţit de câţiva prieteni, două rânduri ocupaseră, dar pentru că nimeni nu îndrăznea să-i evacueze din sală, bastonul ei a ieşit din culise şi pur şi simplu l-a somat pe Nicu Ceauşescu, care se ridicase să semnaleze şi să sublinieze calitatea lui genetică, l-a somat că îl va face de râs în faţa lumii, trăgându-l de urechi, dacă nu părăseşte incinta”, și-a reamintit Doru Braia, care la acel moment avea 17 ani.

Plecarea în SUA și întoarcerea în România cu Boeingul prezidențial al lui Ceaușescu

Câțiva ani mai târziu, la jumătatea anilor ’80, când Ioana Radu a ajuns peste ocean, la sora ei, Mia Braia, stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost la un pas să nu mai revină în România. Motivul? Securiștii i-au confiscat casa. În cele din urmă, s-a întors acasă nu atât din cauza insistențelor dictatorului, cât din cauza faptului că nu se înțelegea cu Mia, după cum a povestit nepotul celor două surori care nu s-au înțeles prea bine de-a lungul vieții.

„Ioana Radu, deja îngrădită de penuria ce se instaura în România, profită de prezența surorii ei, Mia, în America cu care reușește cu greu pentru câteva luni să se împace şi merge prima dată cu paşaport turistic peste Ocean. Cere azil politic. Află Nicolae Ceauşescu, disperat îi dă telefon la New York şi o imploră să revină.
Replica ei firească: «Domnule (niciodată nu i-a spus tovarășe), unde să mă întorc? Casa mi-au luat-o securiştii, pensie nu am». Şi i-a spus să ia legătura cu ambasadorul Ionel Datcu pentru că va avea toate facilităţile să revină acasă.”

Ioana Radu s-a întors singură în România cu Boeingul prezidențial, doar ea și stewardesele, unde găsește o casă renovată complet, cu ciment turnat în curte și primește și o pensie de merit.

Detalii despre accidentul care i-a schimbat viața

În plină glorie, în 1961, când era foarte solicitată pentru turnee și spectacole, un accident a pus stop deplasărilor artistice ale cântăreței. Aflată într-un turneu, Ioana Radu a suferit un accident de mașină, în urma căruia a rămas cu sechele pe viață ce o vor determina ca, după retragerea de pe scenă, să rămână aproape de publicul larg prin aparițiile televizate.

În noaptea cu pricina a avut spectacol alături de alți artiști la Orșova. Toți membrii ansamblului s-au pregătit să plece la drum cu autobuzul către următoarea destinație, Caransebeș.

Ioana Radu s-a așezat în primele rânduri și, parcă presimțind tragedia, i-a spus șoferului: „Ai grijă, că-i noapte fără lună...”. Bărbatul, încrezător, i-a răspuns: „Lasă pe mine!”.

„Automobilul scârțâia din încheieturi, șoseaua bună, farurile tăiau noapta în fâșii. Toată lumea din mașină dormita, obișnuită fiind cu «cântecul nocturn al autobuzului». Clipa, acea clipă, care plutea undeva în eter, mergea probabil cu viteza cailor din motor“, se arată în volumul „Romanța unei vieți. Ioana Radu”. 

„Liniștea a cuprins tot spațiul: și mașină, și pădure, și munții din zare. Oboseala a pus voal de mătase peste genele celor ce-au adus azi bucurie celor din Orșova, mâine în alt oraș, poimâine în altă parte și așa mereu, în fiecare seară“.

Pe urmă a venit clipa fatidică în care, „la o cotitură de șosea, unde era un șanț mai scobit ca să apere asfaltul de ape“, roata autobuzului a ieșit de pe șosea, iar pentru artiștii adormiți s-a oprit lumea în loc.

„Enescu îmi întinde mâna: «Glasul dumitale face minuni, pe care le doresc și viorii mele... soldații te așteaptă cu nerăbdare... Le-ai pătruns inimile. Asta înseamnă talent!»”, și-a amintit Ioana Radu.


Ioana Radu s-a trezit direct la spital, unde prima grijă a fost dacă au supraviețuit toți, iar a fost a fost vocea. Când a aflat că toată lumea este bine, inclusiv ea, singura dorință a fost să își aprindă o țigară, chiar dacă doctorul i-a interzis acest lucru. „Dacă vrei să mă fac bine, dă-mi o țigară”, a spus solista.

Spitalizarea și perioada de recuperare au durat ceva timp. Cântăreața s-a chinuit ceva vrene să meargă în cârje, apoi în baston. În timpul recuperării, când Ioana Radu încerca să își recapete agilitatea de altădată, cât și să își întrețină corzile vocale, zvonurile nu conteneau:

„Între timp, pe adresa Radioteleviziunii soseau numeroase scrisori în care o întrebare devenise laitmotiv: «E adevărat că Ioana Radu, în urma accidentului, a rămas fără picioare?»”, se menționează în volumul citat.

Redactorul emisiunii folclorice a încercat să înlăture aceste insinuări, însă interpreta a refuzat orice propunere „bună pentru Marlene Dietrich și nu pentru o cântăreață”. 

Cine a adus-o din nou pe scenă

Cel care a reușit să o convingă să se prezinte din nou lumii a fost actorul Miluță Gheorghiu, care i-a promis că va cânta doar două romanțe în cadrul concertului organizat de Radioteleviziune. Chiar și așa, zvonurile nu au încetat să apară. Intrarea și ieșirea din scenă pe întuneric a Ioanei Radu se petrecea pe intuneric, deci publicul nu o vedea mergând. 

O a doua încercare de a arăta lumii adevărată stare de sănătate a interpretei a fost printr-un recital în timpul căruia stătea pe un fotoliu, picior peste picior, „ca astfel să se înlăture orice dubiu și întrebări”. „Toate astea ar fi fost bune dacă operatorul ar fi cunoscut acest amănunt esențial și n-ar fi potrivit aparatul de filmare ca solista să apară numai până la... genunchi”.

Telespectatorii nu au ignorat acest amănunt, iar zvonurile s-au intensificat din nou. „De ce ne păcăliți?”, „Pe cine păcăliți?”.  Ceea ce a convins publicul a fost o nouă filmare, de această dată realizată într-un cadru deschis; „cu perechi de tineri care se plimbau pe-o alee într-un parc, în jurul unei bănci pe care stătea la vedere întreagă: Ioana Radu”. 





Citeste si