Bruxelles-ul, asediat de femieri. Jandarmii au răspuns cu gaze și tunuri cu apă
Stare de asediu la Bruxelles. Peste 1.000 de fermieri au luat cu asalt capitala Uniunii Europene, unde joi au fost prezenți 27 de președinți și premieri. Protestatarii au blocat străzile și au incendiat baloți de paie în fața Parlamentului European. Politicienii le-au promis că vor lua măsuri ca să le satisfacă revendicările, în timp ce jandarmii trăgeau în ei cu gaz lacrimogen și tunuri cu apă.
Au fost scene de război în fața Parlamentului European din Bruxelles. 1.300 de fermieri au ridicat o perdea de fum și foc acolo, au aruncat cu ouă în clădire și au deșertat pe trotuare tone de dejecții aduce de la fermele de animale.
Parlamentul European a fost înconjurat de baricade de sârmă ghimpată și păzit de sute de jandarmi. Forțele de ordine au folosit tunurile cu apă ca să îi țină la distanță pe fermieri. O statuie aflată în fața Parlamentului European a fost doborâtă și incendiată.
Fermieii din Belgia au aceleași nemulțumiri precum cei din România, Spania și Italia. Sunt obligaţi să lase necultivată o suprafaţă de 4% din terenul lor, ca să se poată regenera pământul. Mai mult, acordurile de liber schimb cu America de Sud le taie din piața de desfacere.
Citește și:
> Bruxelles-ul calculează pagubele aduse României de Austria după blocarea noastră în Schengen
> UE impune taxe drastice pentru mașinile electrice din China!
> Guvernul ia în calcul prelungirea embargoului la cerealele ucrainene
Europarlamentarii au trecut pe lângă protestatarii furioși și au filmat din birouri momentele în care fermierii au aruncat cu ouă. Deputatul român Vlad Gheorghe a transmis că toţi angajaţii instituţiilor europene au fost avertizaţi de la prima oră să fie atenţi.
„Protestul fermierilor a făcut ca doar unul dintre cele patru puncte de acces ale Parlamentului European să fie deschis astăzi. Cum te apropiai de clădire simţeai fumul şi auzeai zgomotul petardelor. Ni s-a solicitat să nu ne oprim, să nu stăm să filmăm şi să intrăm cât mai repede în clădire din raţiuni de securitate”, a declarat Vlad Gheorghe, europarlamentar român.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că liderii europeni au găsit soluții, chiar dacă summitul care i-a adunat vorbea despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina. „Acum este primul an când nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri. Am găsit câteva chestiuni care pot fi rezolvate destul de uşor pentru a veni în sprijinul fermierilor”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.