Primele produse cu insecte vin în România
Produsele tradiţionale româneşti ar putea fi în curând „protejate” de ingrediente obținute din insecte prin lege, conform unui proiect depus de liderul PSD, care dacă trece de Parlament ar urma să protejeze 750 de produse naționale, de la pâine la cozonac.
Ordinul Ministerului Agriculturii privind atestarea produselor tradiționale are reguli clare: produs alimentar pentru care se utilizează materii prime locale, nu are în compoziţia lui aditivi alimentari şi prezintă o reţetă tradiţională. Teoretic, definiția ar trebui să excludă folosirea unor produse precum fâina obținută din insecte.
„Se urmăreşte eliminarea în totalitate a produsului pe care îl numim făină de greiere”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Inițiativa legislatică mai prevede ca produsele care conțin făină din insecte să fie așezate separat pe rafturile magazinelor și semnalizate ca atare.
Citește și:
Etichetă specială pe produsele românești: cine va suporta cheltuielile
Guvernul îngheață salariile bugetarilor. De când și cum explică ministrul Finanțelor
România, dependentă de importuri. De unde vin cele mai multe
„Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianţii îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără”, Alfred Simonis, coinițiator proiect de lege.
Măsura, adoptată deja în alte state europene. Specialiștii atrag atenția la alergii
„Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianţii îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără”, a declarat Giorgia Meloni, premierul Italiei.
Aceste produse se vor vinde și în România. Larva gândacului de bălegar, greierele de casă, viermele de făină și lăcusta călătoare pot fi folosite în mâncăruri sub formă de pudră sau făină.
Specialiștii atrag atenția la alergii. Cei care au astfel de probleme, mai ales la crustacee, ar fi bine să nu se atingă de aceste produse.
Citește și:
Influenceri păcăliți să promoveze un produs care nu există, de la o instituție inventată
Proiect: Amenzi mai mari pentru gălăgia din locuințe
Programări și liste de așteptare pentru donatorii de sânge, după majorarea tichetelor
Ministrul Agriculturii lasă greierii să cânte
„Mâncarea pe care o fac românii noştri e foarte bună. Fără greieri... Îi lăsăm să cânte”, este de părere Petru Daea, ministrul Agriculturii.
Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă - Acheta domesticus - ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură susține că insectele sunt o sursă alternatică de proteine și că fermele sau crescătoriile de viermi sunt mult mai prietenoase cu mediul, dat fiind că produc mai puține gaze cu efect de seră.
Citește și:
Plățile cash, limitate drastic. Primele nemulțumiri vin de la angajații din HoReCa
Banii gheață scad prețurile. Ce discounturi oferă restaurantele clienților dacă plătesc numerar
Trei mâncăruri tradiționale românești. Ce erau „rotogoalele”, „bureții de oaie” sau tuslamaua
Făina de greieri, aproape de 20 de ori mai scumpă decât un kilogram de făină obișnuită
În ianuarie 2023 a apărut în România făina de greieri. Un magazin online din Baia Mare a pus la vânzare cel mai nou alimente aprobat de Comisia Europeană, la un preț usturător, 96,25 de lei, adică aproximativ 20 de ori mai mare decât un kilogram obișnuit de făină. Este „BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi și conservanți”, este notat pe pachet.
În prezentarea produsului, comerciantul subliniază faptul că „făina de greieri se prepara din greieri mari fără aripi” și că ”nu are gust, doar o ușoară aroma umami de nucă”.
Cât despre folosirea făinii de greier, aceasta „e poate adauga la orice rețetă pentru un plus de proteine”, iar cei curioși „pot încerca cu smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”.