Social Sănătate

Vaccinul anti-HPV va fi compensat pentru femeile de peste 19 ani

schedule 18 nov. 2023, 13:56

Vaccinul anti-HPV va fi compensat pentru femeile de peste 19 ani
Ground Picture/Shutterstock

Vaccinul anti-HPV va fi compensat pentru femeile de peste 19 ani, începând din luna decembrie. Acesta este o metodă eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

Vaccinul HPV va fi compensat din decembrie

În România sunt înregistrate tot mai des cazuri de cancer de col uterin. În 99% dintre cazuri este implicată infecția cu HPV (virusul Papiloma uman), deoarece femeile nu se vaccinează preventiv. Din păcate, numărul deceselor din cauza acestor afecțiuni este în creștere de la an la an.

Multe dintre paciente depistează infecția în stadiul în care practic nu se mai poate interveni cu o rezolvare. Vaccinul anti-HPV a fost creat pentru a preveni și pentru a trece mai ușor în cazul infectării cu unul dintre tipurile de HPV. De asemenea, femeile nu efectuează regulat nici testul Papanicolaou care poate identifica o anomalie în primele faze pentru a nu se mai ajunge la cancer.

"În România, incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de 4 ori mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că nu ne vaccinăm.
Pe de altă parte, avem testul HPV sau testul Babeș Papanicolaou, care poate depista o anomalie, atunci când este precanceroasă. O tratăm și nu mai ajungem la cancer", explică Mihaela Geoană, președinte și fondator al Fundației Renașterea.

Specialiștii spun că o parte dintre aceste infecții pot fi eliminate de sistemul imunitar, însă vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și recomandată metodă de prevenție.

40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, 2 tipuri cauzează veruci genitale, iar alte 12 au risc crescut cancerigen. Exista 3 tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix. Gardasil 9 este considerat vaccinul care oferă cea mai completă protecție antivirală. Vaccinarea anti-HPV este recomandată atât băieților, cât și fetelor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---