Vaccinul HPV va fi compensat din decembrie
În România sunt înregistrate tot mai des cazuri de cancer de col uterin. În 99% dintre cazuri este implicată infecția cu HPV (virusul Papiloma uman), deoarece femeile nu se vaccinează preventiv. Din păcate, numărul deceselor din cauza acestor afecțiuni este în creștere de la an la an.
Multe dintre paciente depistează infecția în stadiul în care practic nu se mai poate interveni cu o rezolvare. Vaccinul anti-HPV a fost creat pentru a preveni și pentru a trece mai ușor în cazul infectării cu unul dintre tipurile de HPV. De asemenea, femeile nu efectuează regulat nici testul Papanicolaou care poate identifica o anomalie în primele faze pentru a nu se mai ajunge la cancer.
"În România, incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de 4 ori mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că nu ne vaccinăm.
Pe de altă parte, avem testul HPV sau testul Babeș Papanicolaou, care poate depista o anomalie, atunci când este precanceroasă. O tratăm și nu mai ajungem la cancer", explică Mihaela Geoană, președinte și fondator al Fundației Renașterea.
Specialiștii spun că o parte dintre aceste infecții pot fi eliminate de sistemul imunitar, însă vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și recomandată metodă de prevenție.
Citește și:
AstraZeneca oprește distribuția vaccinului Vaxzevria
Procesul pentru brevete ARNm Pfizer vs. Moderna în Londra
Vaccinul HPV devine gratuit pentru băieții de până la 18 ani
40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, 2 tipuri cauzează veruci genitale, iar alte 12 au risc crescut cancerigen. Exista 3 tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix. Gardasil 9 este considerat vaccinul care oferă cea mai completă protecție antivirală. Vaccinarea anti-HPV este recomandată atât băieților, cât și fetelor.