Externe

Război în Sudan: 22 de români sunt captivi. MAE vrea să-i evacueze

schedule 24 apr. 2023, 06:59

Război în Sudan: 22 de români sunt captivi. MAE vrea să-i evacueze
Foto: African Insider/Youtube.com

22 de români sunt captivi în Sudan și au cerut evacuarea, ca urmare a războiului civil izbucnit zilele trecute în această țară între armată și forțele paramilitare. Cetățenii români au contactat misiunea diplomatică română din Addis Abeba Etiopia, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

22 de români sunt captivi în Sudan, țara măcinată de un război între armată şi forţele paramilitare

UPDATE 10:30: Nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului în noaptea de duminică spre luni, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti, transmite MAE. 

În prezent, potrivit datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetăţeni români şi trei membri de familie (cetăţeni sudanezi şi egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Știre inițială

Tensiunile din Sudan sunt în continuare creștere, în cea de-a doua săptămână de război. Peste 400 de oameni au murit până acum și alți 4000 au fost răniți. Printre victime se numără și un american. În acest context, oficialii americani și-au intensificat eforturile de a-și evacua diplomații. 

„Prioritatea noastră este siguranţa şi securitatea personalului guvernamental al Statelor Unite, familiilor lor, dar şi a cetăţenilor americani aflaţi în străinătate”, a declarat Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. 

Operațiunea de evacuare din Sudan s-a desfășurat sâmbătă, când mai multe aeronave americane au decolat de la o bază din Djibouti, s-au oprit în Etiopia pentru alimentare și au ajuns câteva ore mai târziu în Khartoum. 

La sol au rămas mai puțin de 60 de minute înainte de a zbura din nou. Casa Albă nu are în plan însă o evacuare coordonată de guvern și în cazul cetățenilor de rând. 

„Nu este procedura noastră standard să evacuăm cetăţenii americani care trăiesc în străinătate. Situaţia din Afganistan a fost o excepţie”, a transmis Karine Jean-Pierre, secretar de presă la Casa Albă.

Chiar și așa, armata analizează opțiunile pentru a le oferi cetățenilor SUA o anumită asistență în vederea ieșirii din Sudan, cum ar fi folosirea dronelor pentru a le arăta ce trasee terestre au fost blocate de armată și în ce zone sunt cele mai grele lupte.

Franța și Marea Britanie au anunțat că de asemenea au intenția de a-și evacua diplomații și cetățenii din Sudan. Însă, până acum, operațiunile lor nu au avut succes. Diplomații britanici sunt blocați de rafalele de gloanțe, iar unul dintre cetățenii francezi care a încercat să plece a fost împușcat. Și UE vrea să scoată 1.500 de cetățeni din Sudan. Printre ei se numără și două familii de români.

Anunț MAE despre românii din Sudan

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluţiilor legate de situaţia de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituţional pentru gestionarea situaţiei, activat din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu începând cu data de 16 aprilie 2023, şi-a continuat activitatea pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiţii de siguranţă a acelora care au solicitat-o”, a transmis, duminică, MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, încă de la momentul activării task force-ului interinstituţional, au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate şi partenerii instituţionali, numeroase demersuri pentru identificarea şi contactarea cetăţenilor români şi a membrilor acestora de familie aflaţi în Sudan, precum şi stabilirea unor modalităţi optime de evacuare.

„MAE precizează că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistenţă şi protecţie consulară pentru cetăţenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei).
Totodată, MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, îşi înregistraseră prezenţa şi/sau au fost contactaţi de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie, cetăţeni sudanezi”, a mai transmis MAE. 

De la ce a pornit lupta între armata țării și grupul paramilitar RSF

Luptele au izbucnit în Sudan pe 15 aprilie, se poartă între armata țării și un grup paramilitar și se desfășoară inclusiv în capitala Khartoum. Războiul a schimbat planurile de restaurare a regimului civil, a adus o țară deja săracă în pragul unui dezastru umanitar și a amenințat cu un conflict mai dur care ar putea atrage puteri externe.

Peste 400 de oameni au pierit într-o săptămână în confruntările dintre armata sudaneză și gruparea paramilitară RSF. Cele două forțe au organizat împreună o lovitură de stat în anul 2021, dar au ajuns la neînțelegeri în timpul negocierilor pentru un plan de formare a unui guvern civil și de integrare a RSF în forțele armate. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---