Externe

Președinta Maia Sandu în vizită neanunțată la Comrat în contextul tensiunilor separatiste

schedule 11 apr. 2024, 09:55

Președinta Maia Sandu în vizită neanunțată la Comrat în contextul tensiunilor separatiste
Foto: Maia Sandu/Facebook
Maia Sandu a vizitat Comrat în contextul tensiunilor cu guvernatoarea prorusă, întâlnindu-se cu oficiali locali și studenți.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat miercuri o vizită neașteptată la Comrat, capitala autonomiei găgăuze, într-un moment de tensiuni crescute după amenințările de separare exprimate de guvernatoarea prorusă a regiunii, Evghenia Guțul. Vizita neanunțată a avut loc în timp ce Guțul se afla la Moscova, unde a făcut declarații privind posibila separare a Găgăuziei de Chișinău în cazul unei uniri cu România.

În cadrul vizitei, Maia Sandu s-a întâlnit cu aleșii locali și studenți, în ciuda protestelor organizate de simpatizanții oligarhului fugar Ilan Șor. În timpul întâlnirii, un grup de protestatari a încercat să pătrundă în clădirea universității, dar a fost oprit de forțele de ordine. Pe de altă parte, un contra-protest a fost organizat de un grup de susținători ai președintei, care au difuzat un interviu al acesteia în care critica practicile autoritare din Rusia.

Conducerea universității din Comrat a arborat drapelele UTA Găgăuzia, Republicii Moldova și Uniunii Europene, un gest criticat de Ilan Șor și Evghenia Guțul, care au exprimat preferințe pentru consolidarea relațiilor cu Federația Rusă. Consilierul președintei, Adrian Băluțel, a subliniat pe rețelele sociale că nu există divergențe când obiectivul comun este bunăstarea găgăuzilor și dezvoltarea locală, anunțând că Maia Sandu îi va invita pe primarii din Găgăuzia la o întâlnire de lucru.

Vizita președintei Maia Sandu la Comrat intervine într-un context în care guvernatoarea Evghenia Guțul a declarat la Moscova că „Rusia salvează poporul” găgăuz și a sugerat că regiunea ar putea solicita ajutorul mai multor țări, inclusiv Rusiei, în cazul unor acțiuni ale autorităților moldovenești împotriva autonomiei găgăuze.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---