Social

Premierul Ciolacu a cerut demisiile funcționarilor în cazul Căminele Groazei. „Responsabilitatea mea este să meargă la pușcărie toți”

schedule 07 iul. 2023, 15:25

Premierul Ciolacu a cerut demisiile funcționarilor în cazul Căminele Groazei. „Responsabilitatea mea este să meargă la pușcărie toți”
Victor Mogyldea / Shutterstock

Înainte de ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a solicitat demisia funcționarilor care au fost implicați în dosarul Căminele Groazei. Oficialul a menționat că este de datoria sa ca toți cei vinovați în cazul bătrânilor care au fost torturați în azilul din Ilfov ”să meargă la pușcărie”.

Marcel Ciolacu a cerut demisiile celor implicați în cazul Căminele Groazei

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre ororile care au avut loc în azilul de bătrâni din Ilfov. Oficialul a spus că bătrânii au avut parte de tratamente ostile din partea angajaților, iar cei care se fac responsabili trebuie să răspundă în fața legii pentru faptele lor.

"S-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite, pe bună dreptate, de către presă. Oameni în vârstă, oameni bolnavi şi vulnerabili, care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi. Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede.”, a spus Ciolacu

De asemenea, înainte de ședința de Guvern, Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii să îi elibereze din funcții conducerea ANPIS și AJPIS Ilfov.

„Îi solicit domnului ministru al Muncii ca, astăzi, conducerea ANPIS (n.r. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov (n.r. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială). Conducerea AJPIS Ilfov care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe data de 29 iunie 2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosare care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-au găsit presa acolo.”, a mai transmis Ciolacu.

Premierul afirmă că pozele oferite de funcționarii de la azil cu realitate nu coincid absolut deloc. De asemenea, liderul PSD a cerut ca presa să aibă acces la toate detaliile pentru ca românii să cunoască situația reală de după zidurile azilului.

Ciolacu, apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3

„Anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitate. De aceea, domnul ministru, vă rog frumos, toate materialele pe care le aveţi, să le puneţi la dispoziţia presei, toate informaţiile pe care le aveţi şi să detaliaţi tot parcursul de autorizare şi absolut totul ca românii să ştie exact ce s-a întâmplat", a mai declarat premierul Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a făcut un apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii DGASP-urilor locale deoarece în atribuţiile lor sunt următoarele:

”Furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizarea financiară şi tehnică a contractelor încheiate. Deci aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi.
De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având un Corp de Control şi atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală, două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns", a mai declarat Marcel Ciolacu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---