Economic

Ne luăm adio de la vechimea în muncă pe bani. De când dispare această opțiune pentru români

schedule 10 aug. 2023, 09:46

Ne luăm adio de la vechimea în muncă pe bani. De când dispare această opțiune pentru români
Foto: Captura Stirile PRO TV

Cei care au cotizat suficient de mulți ani încât să primească pensie își mai pot cumpăra vechime în muncă doar până la finalul acestei luni, căci de la 1 septembrie 2023 opțiunea va dispărea. În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o cotizație minimă la asigurările sociale de 15 ani. Iată cât a ajuns acum să coste un an de vechime în muncă, pentru pensie.

Românii nu mai pot cumpăra vechime în muncă de la 1 septembrie 2023

Termenul privind cumpărarea de vechime în muncă nu a fost prelungit, după ce o iniţiativă în acest sens a fost respinsă în Parlament, așa că ziua limită a rămas 31 august. 

Acum, legislația prevede că este nevoie ca pentru a ieși la pensie să existe o vechime de 15 ani și 35 de ani pentru pensie de limită de vârstă.

Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, iar cotizaţia este de 750 de lei pe lună sau 9.000 de lei pe an. Plata contribuţiei se face eşalonat sau într-o singură tranşă.

În ultimii ani au fost încheiate peste 22.000 de contracte, iar astfel s-au strâns peste 258 de milioane de lei.

Cum se cumpără vechime în muncă

Potrivit Casei de Pensii a Municipiului București, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii a Municipiului București, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.

Documente necesare pentru a cumpăra vechime la pensie

  • carte de identitate original + copie
  • dosar carton cu șină;
  • formular deschidere contract în două exemplare;
  • declarație protecție date;
  • declarație pe propria răspundere;

în cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat este nevoie de pașaport sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

Când putem ieși la pensie

„Când mă pot pensie?” - este o întrebare pe care care mulți români și-o adresează, fie că încă lucrează și urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat. 

Acum, românii pot afla în mai puțin de un minut data la care se pot pensiona, fie că este vorba despre pensie anticipată, pensie anticipată parțială sau pensie pentru limita de vârstă. 

Trebuie completate data nașterii și sexul, pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, apoi se poate afla foarte ușor data pensionării. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---