Social

Este sezonul „diamantelor negre” în pădurile din România. Un kilogram ajunge să coste şi 1.000 de lei

schedule 04 sept. 2023, 08:45

Este sezonul „diamantelor negre” în pădurile din România. Un kilogram ajunge să coste şi 1.000 de lei
Foto: Shutterstock

Este sezonul trufelor în pădurile din România. Se poartă lupte, uneori ilegale, pentru cele mai prețioase ciuperci de pădure, numite și „diamantele negre”, care costă aproape 1.000 de lei kilogramul. Aroma lor a devenit o modă în restaurante, ceea ce le urcă și mai mult prețul. Căutătorii de trufe umblă zile în șir în căutarea acestor ciuperci, folosind câini special antrenați să miroasă ciupercile care cresc sub pământ. 

A început sezonul trufelor, „diamantele negre” din pădurile din România

Expediția căutătorilor începe în zorii zilei. Mihai Robu, căutător de trufe cu experiență, pleacă în misiune alături de doi câini special antrenați pentru găsirea trufelor negre în pădurile de la noi. Dar să culegi „diamantele negre” nu este ușor, recunoaște Mihai, mai ales când ele se ascund în zone greu accesibile.

„Pur şi simplu mergi drept prin tufe, printre chingi, mai pe burtă, mai în genunchi”, a declarat Mihai Robu, căutător de trufe, pentru Observator.
„Trufa se alege cu nasul. Tuturor le spun ia trufa pe care simţi că ţi-o doreşti să o mănânci! Trufa e trufă, nu există ceva asemănător. De aceea și este atât de valoroasă, pentru că e unică”, a completat acesta.

O trufă nobilă, proaspătă, de doar 20 de grame, costă 142 de lei, conform unui site de specialitate, însă restaurantele plătesc și sute de euro pentru aceste ciuperci premium.

Căutătorii de trufe trebuie să aibă autorizație dacă vor să culeagă diamante negre de pădurile statului, dar câștigurile mari îi fac pe unii să devină „braconieri” și să culeagă ilegal, fără aprobare. 

Trufele, bune pentru sănătate

Nutriționiștii ne recomandă să încercăm mâncăruri cu trufe pentru că sunt și foarte sănătoase, nu doar la modă.

„Trufele sunt bogate în diverşi aminoacizi importanţi. Au efecte antimicrobiene de scădere a inflamaţiei şi de prevenţie a bolilor cronice”, a explicat Daniela Bălănucă, nutriționist, pentru sursa citată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---