Social

Daniel Horodniceanu, vicepreşedintele CSM, cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară după ce i-a certat pe polițiștii care l-au oprit în trafic. Replicile incredibile dintre aceștia

schedule 14 iun. 2023, 10:23

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DIICOT, este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară în legătură cu dialogul pe care acesta l-a purtat cu un echipaj de poliție care l-a oprit în trafic. Totul s-a întâmplat în luna mai, când Horodniceanu, oprit în trafic de oamenii legii, i-a întrebat dacă știu cine este și a amenințat, totodată, că va lua legătura cu șeful Poliției Iași. Este pentru prima dată când un membru CSM este cercetat de Inspecția Judiciară. 

Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară

„Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare prealabile faţă de procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu. Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar. 
La finalizarea cercetării disciplinare, în funcție de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare si sesizarea Secţiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, fie respingerea sesizării in cazul in care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare”, a comunicat Inspecția Judiciară.

Pe 8 mai, CSM a transmis că Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și va face verificări în cazul lui Daniel Horodniceanu, în urma incidentului din trafic. 

Daniel Horodniceanu, oprit în trafic de polițiști pentru o depășire neregulamentară

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de polițiștii dintr-o comună din județul Iași pe motiv că a depășit viteza legală și pentru că nu ar fi semnalizat că intenționează să facă o depășire. 

Într-o înregistrare video se poate observa că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost oprit în trafic și că oamenii legii nu îl cunosc. 

Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.

„Am să vorbesc cu şeful IPJ”, a avertizat Daniel Horodniceanu. De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.

Daniel Horodniceanu a amintit agenților că în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru ca polițiștii să primească 15% în plus la salariu. 

Dialogul integral între Horodniceanu și polițistul care l-a oprit:

  • „Daniel Horodniceanu: De ce m-ați oprit în acest moment?
  • Polițist: Pentru că ne-ați depășit…
  • Daniel Horodniceanu: Și nu am voie să vă depășesc sau ce?
  • Polițist: Există o limită de viteză de 50 km/h, iar noi circulam deja cu 70 km/h.
  • Daniel Horodniceanu: Aveți un radar? V-am spus cine sunt.
  • Polițist: Cine sunteți?
  • Daniel Horodniceanu: Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crima Organizată. Nu mă cunoașteți?
  • Polițist: Vă rog să-mi prezentați documentele.
  • Daniel Horodniceanu: Dar de ce nu mă cunoașteți? Dar de unde sunteți dumneavoastră? Din Vaslui sau din Iași?
  • Polițist: Sunt agent David din cadrul Secției 1 Poliție Rurală.
  • Daniel Horodniceanu: Din Iași?
  • Polițist: Da, vă rog să-mi dați documentele dvs.!
  • Daniel Horodniceanu: O să vă prezint legitimația mea de procuror. Dar vă mai întreb o dată, de ce m-ați oprit?
  • Polițist: În primul rând, așa cum v-am spus și anterior, ne-ați depășit…
  • Daniel Horodniceanu: Și?
  • Daniel Horodniceanu: Terminați cu prostiile astea! Nu știți cu cine vorbiți. Ce faceți dumneavoastră la această oră? Faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat? Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului.
  • Polițist: În ultimele două săptămâni, au avut loc mai mult de 6 cazuri de furturi de animale în zonă. Din acest motiv…
  • Daniel Horodniceanu: Pe strada principală? Dumneavoastră căutați hoții pe câmp. Trebuie să vă învăț eu cum să vă faceți treaba sau ce?
  • Polițist: Nu sunteți în măsură…
  • Daniel Horodniceanu: Sunt într-o foarte mare măsură, sunt procuror de 25 de ani. De când ești polițist dumneata? Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dumneavoastră aveți un 15% la salariu. Adică, în favoarea dumneavoastră. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați primit 15%. Eram 100% convins că dacă vă depășesc mă opriți.
  • Polițist: Dacă ați pus un semnal…
  • Daniel Horodniceanu: Eu cunosc poliția și mai ales poliția asta care vine din spate așa. Știți ce mă miră? Faptul că spuneți că nu mă cunoașteți. Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.

Reacția lui Daniel Horodniceanu după apariția imaginilor

„La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă Rutieră.

Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam. Imaginile sunt însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. (...)

Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, și să reacționez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează”, a afirmat Horodniceanu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---