Externe

Consolidarea pregătirii spitalelor civile în țările NATO pentru situații de conflict

schedule 26 feb. 2024, 12:28

Consolidarea pregătirii spitalelor civile în țările NATO pentru situații de conflict
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Raed Arafat subliniază importanța pregătirii spitalelor civile pentru situații de conflict și necesitatea îmbunătățirii sistemului sanitar.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a subliniat importanța pregătirii spitalelor civile pentru a face față eventualelor situații de conflict, în contextul în care niciun stat membru NATO nu deține spitale militare cu toate specialitățile necesare acoperirii nevoilor militarilor. În caz de război, este de așteptat ca spitalele civile să primească atât răniți militari, cât și civili.

În declarațiile oferite, Arafat a menționat că pregătirea sistemului sanitar este esențială și că există încă aspecte care necesită îmbunătățire, în special în ceea ce privește capacitățile de terapie intensivă și chirurgicale. Pentru a crește nivelul de pregătire, România a inițiat un proiect cu finanțare de 96,5 milioane euro, destinat creării unui stoc medical și de echipamente pentru detecție și monitorizare în domeniul chimic, biologic și radio-nuclear. Acest proiect este parte dintr-un efort mai larg la nivelul Uniunii Europene, cu alte state membre angajate în demersuri similare.

Arafat a reliefat că, deși probabilitatea unui conflict este considerată redusă, pregătirea pentru o astfel de eventualitate rămâne o prioritate. Întâlnirile la nivel NATO discută necesitatea ca sistemele sanitare să fie mai bine pregătite pentru a gestiona accidentele colective, indiferent de cauza lor.

Această accentuare a pregătirii vine într-un context internațional tensionat, cu statele membre NATO conștiente de necesitatea de a avea sisteme de sănătate capabile să răspundă rapid și eficient în cazul unor situații de urgență majore.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---