Ministerul Educației pune din nou piedici meditațiilor
Documentul pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei cere tuturor profesorilor ca până la data de 31 decembrie să depună declarația de interese care să cuprindă activitățile de predare, cât și cele de pregătire și meditații. Adică să noteze școala în care este înmatriculat copilul meditat și data de la care a început pregătirea. Profesorii sunt revoltați.
„Consider că este o exagerare! Practic, transformă profesorul în funcționar public. Mi se pare neproductiv și nu vom avea rezultatele scontate, păcat că efectul va fi invers, va lua din timpul de pregătire al profesorului. Concentrarea noastră nu ar trebui să fie pe vânătoarea profesorilor, ci pe procesul educativ”, a spus Cornelia Stavri, profesoară, pentru Observator.
Codul de etică interzice profesorilor încă din anul 2017 meditațiile cu elevii de la clasă. Realitatea, însă, contrazice legea.
Citește și:
Peste 8.500 de elevi repetenți cu burse de merit. Care sunt explicațiile Ministerului Educației
Accidentul feroviar din Galați. O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite. Cauza accidentului
Hackerii care au spart site-urile mai multor ministere nu vor bani. Ce urmaresc ei, de fapt
„Din păcate sunt profesori care constrâng, ce înseamnă constrangerea? Ori niște teste dure la o primă evaluare încat părinții se sperie și să meargă spre profersor și să spună "nu e nicio problemă, puterm face pregătire suplimentară și lucrurile se vor regla" sau un profesor care vine dezinteresat la clasa sa predea. Părinții sunt sub o formă sau alta sa îi ducă la meditație”, a transmis Iulian Cristache, Federația părinților.
Cei mai populari profesori care pregătesc elevii în grup pentru examenele naționale încasează în jur de 2.000 de lei pe zi din meditații. În cazul orelor de pregătire pentru facultate, veniturile pot ajunge chiar la 5.000 de lei pe zi. Prea puțini declară banii și la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Aproape 1.500 de profesori și-au declarat veniturile din meditații în 2022 numai în București. Suma ajunge la 30 de milioane de lei, iar în topul județelor cu cele mai mari încasări sunt Timiș, Iași, Prahova și Ilfov.
Citește și:
MAI trimite Corpul de Control la IPJ Constanța, după ce Vlad Pascu nu a fost testat de droguri
Horoscopul dragostei 2-8 octombrie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
România dă în judecată Austria. Ciolacu: „Prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din PIB”
- Proiectul este în consultare publică până pe 4 noiembrie și ar urma să intre în vigoare de anul viitor.