Sănătate

Cea mai dulce otravă. Câte kilograme de zahăr consumă un român, fără să știe, într-un an

schedule 12 sept. 2023, 10:20

Cea mai dulce otravă. Câte kilograme de zahăr consumă un român, fără să știe, într-un an
Foto: NVS my world/Shutterstock

Zahărul, otrava dulce din farfuria noastră, este vinovat de cele mai grave boli ale secolului. Într-o formă sau alta, acest ingredient se află în aproape tot ce mâncăm, de la pâine la mezeluri, maioneză sau biscuiți sărați. Așa ajungem să mâncăm, fără să știm, într-un an, 30 de kilograme de zahăr. 

Un român consumă, fără să știe, într-un an, 30 de kilograme de zahăr

La început, i s-a spus aurul dulce, pentru că, de-a lungul istoriei sale de peste 2.000 de ani, a avut momente în care a depășit aurul ca valoare. Zahărul a fost monedă de schimb, condiment de lux și marfă rară, a încurajat sclavia și a adus profituri mari. Azi, vrem să ne imaginăm viața fără el, însă nu prea se poate. 

Anual, în lume, se produc în jur de 185 de milioane de tone de zahăr, fiecărui locuitor al planetei revenindu-i cam 25 de kilograme. România este în topul consumatorilor. 

Un român consumă, în medie, 30 de kilograme de zahăr pe an, ceea ce înseamnă, de pildă, 30 de pachete cu zahăr care, așezate unul peste altul, depășesc de două ori înălțimea unui om. 

Dar zahărul nu e numai în înghețată sau în prăjituri, ci se ascunde în foarte multe alimente procesare pe care le consumăm zilnic. Sos pentru paste, cereale, iaurt, ceaiuri, chipsuri, mezeluri - toate au zahăr. 

„Majoritatea pacienţilor cu istoric ponderal au un istoric de consum exagerat de zahăr şi zaharuri. Se va ajunge la diabet zaharat, la boli cardio-vasculare şi o mulţime de riscuri asociate cu creşterea în greutate. Este o cale către îmbolnăvire ireversibilă. Când ai ajuns să declanşezi acele boli, nu mai ai ce face decât să le tratezi”, a explicat dr. Șerban Damian, nutriționist. 

Aproape 80% din produsele de pe piață au zahăr

Pe toate produsele este scris, destul de mic, pe etichetă, căt zahăr conțin. Dar cine face calcule printre rafturi, în grabă? De exemplu, un iaurt cu fructe, de 100 de grame, are 4 linguri de zahăr. O doză de băutură carbogazoasă are 5, iar o ciocolată 10 linguri de zahăr. 

O altă problemă imensă este că cel puțin 50 de substanțe înseamnă, în realitate, tot zahăr. Deci nu prea ai ce și cum ocoli, decât dacă îți păstrezi în alimentație doar câteva produse, pe care le cumperi de la producători locali de încredere. Cert este însă că trebuie să uiți de pofte și să îți creezi un stil de viață mai simplu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---