Război în Israel LIVE TEXT. Atacurile Hamas s-au dezlănţuit asupra sudului ţării

09 oct. 2023, 09:01
Foto: Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Este a treia zi de război în Israel. Până acum, cel puțin 700 de oameni au murit, printre care și zeci de copii, iar alți 2100 au fost răniți. Sudul Țării Sfinte este cel mai atacat. Mai multe companii aeriene au anunțat că își vor suspenda zborurile către și dinspre Tel Aviv până când autoritățile israeliene vor restabili ordinea. Se zvonește că Iranul a ajutat gruparea Hamas în planificarea luptelor. 

LIVE TEXT: Război în Israel. Peste 700 de persoane au murit, iar alţi 2.100 au fost răniţi

UPDATE 14:10 Armata israeliană a anunţat că a lansat un bombardament amplu asupra centrelor Hamas din Fâşia Gaza. 

UPDATE 13:40 Un militar cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în timpul confruntărilor cu Hamas, confirmă Ministerul român al Afacerilor Externe.

„Suntem profund întristaţi de pierderea unei persoane cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, care servea în Forţele de Apărare Israeliene. Sincere condoleanțe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste vremuri dificile. România condamnă ferm atacurile în curs asupra populației”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. 

UPDATE 13:10 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat că a ordonat un „asediu complet" al Fâșiei Gaza: „Fără electricitate, fără alimente, fără gaz".

„Ne luptăm cu nişte animale umane şi acţionăm în consecinţă", a spus el, citat de Times of Israel. Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâşiei Gaza și a țărmului său și restricționează cine și ce mărfuri sunt permise să intre și să iasă prin punctele de trecere a frontierei. În mod similar, şi Egiptul controlează cine intră și iese pe la granița sa cu Gaza, aminteşte BBC.

UPDATE 12:00 Misiunea Iranului la ONU a anunţat duminică, într-un comunicat, că Teheranul nu a fost implicat în planificarea atacului Hamas. 

„Măsurile hotărâte luate de Palestina reprezintă întru totul o apărare legitimă împotriva a şapte decenii de ocupaţie opresivă şi de crime abominabile comise de regimul sionist nelegitim”, a menţionat misiunea Iranului la ONU în comunicat. 
„Rămânem cu empatie susţinători neclintiţi ai Palestinei; totuşi, nu suntem implicaţi în răspunsul Palestinei, care a fost numai al Palestinei”, a mai precizat misiunea iraniană la ONU.

UPDATE 10:50 În ultimele ore, doi membri de rang înalt ai armatei israeliene au comparat atacul Hamas de sâmbătă din Gaza cu cele din 11 septembrie asupra SUA. „Acesta este 11 septembrie al nostru. Ne-au lovit”, a declarat maiorul Nir Dinar, citat de BBC. Locotenent-colonelul Jonathan Conricus a comparat şi el atacul Hamas cu atacurile teroriste asupra Americii din 2001.

„Acesta ar putea fi un 11 septembrie și un Pearl Harbor la un loc”, a spus el. 
„Este, de departe, cea mai neagră zi din istoria israeliană. Niciodată până acum nu au fost uciși atât de mulți israelieni de un singur lucru, cu atât mai puțin de activitatea inamicului într-o singură zi.”

UPDATE 10:40 Mai multe înregistrări video au fost difuzate de canalul TV Al-Aqsa Hamas, duminică, și pretind să arate cum a reușit gruparea teroristă să invadeze sudul Israelului. În imagini se văd cum drone aruncă dispozitive explozive asupra țintelor IDF (armata israeliană) de la granița cu Gaza. 

Mai întâi, au bombardat turnurile de observare și sistemele de apărare israeliene, apoi au tras sute de rachete, în timp ce teroriști cu parapanta zburau peste graniță. La scurt timp, alți luptători Hamas s-au apropiat de gardul graniței, au făcut găuri în el, permițând astfel sutelor de teroriști să se infiltreze în Israel, mulți dintre ei în camioane și pe motociclete.

UPDATE 09:10 Israelul încă nu deţine controlul de-a lungul frontierei cu Gaza. „Încă îi vânăm pe ultimii terorişti din interiorul teritoriului israelian”, a declarat la CNN locotenent-colonelul Jonathan Conricus. „Trupele noastre merg din uşă în uşă şi din casă în casă, căutând şi, în multe cazuri, angajându-se în luptă cu ultimii terorişti din interiorul Israelului”, a afirmat purtătorul de cuvânt.  

Sudul Israelului a fost principala țintă a grupării Hamas și duminică noapte. Orașul Ashkelon a fost plin de ambulanțe și echipaje de salvare, după ce rachetele au distrus mai multe blocuri și case. Atacurile l-au făcut pe președintele țării, Isaac Herzog, să confirme că Israelul este în plin război.

„Ştiu cât de dificil este. Ştiu cât de mult doare. Cu toate acestea, spiritul israelian a câştigat întotdeauna şi va câştiga şi de data aceasta”, Isaac Herzog, președintele Israelului.

Ambasadorul Israelului din SUA a estimat că cel puțin 4000 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza în ultimele zile. Armata israeliană continuă să își consolideze pozițiile la graniță, dar întețesc și atacurile aeriene. Cu toate acestea, nu pot opri răpirea civililor. 

„La ora zece m-a sunat şi mi-a spus "Mami, am fost bombardaţi, ne-au împuşcat. Maşina a fost ciuruită şi noi nu putem conduce, toată lumea e rănită”, părinții victimelor.
„I-am spus că o iubim şi că totul e ok, că încercăm să găsim o soluţie să o scoatem de acolo, că trimitem oameni, dar ştiam că mint, pentru că nu avem răspunsuri nici acum, cum nu aveam nici atunci. Nimeni nu are”, părinții victimelor.

Alţi tineri au fost răpiţi de terorişti înarmaţi, care i-au dus în Gaza şi i-au prezentat ca trofee de război. Imaginile cu o studentă de 25 de ani luată prizonieră fac înconjurul lumii. 

245 de cetățeni români, repatriați din Israel

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, duminică, 245 de cetățeni români au fost repatriați din statul Israel. Printre ei se numără și două grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania Tarom, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată.

MAE a menționat că, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

De asemenea, MAE susține că o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat duminică în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetățenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate. 

Urmările războiului din Israel

Violenţele au alimentat luni volatilitatea de pe pieţele globale, cu îngrijorări legate de posibilele întreruperi ale livrărilor din Iran, contribuind la creşterea preţului ţiţeiului Brent cu 4,18 dolari, sau 4,94%, la 88,76 dolari pe baril la ora 0120 GMT în tranzacţiile asiatice. 

Iranul, un aliat al Hamas, a felicitat gruparea pentru atac. Chiar și așa, a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacuri. Orice creștere a prețului petrolului ar acționa ca o taxă asupra consumatorilor și ar adăuga presiuni inflaționiste la nivel global, ceea ce a afectat acțiunile, deoarece contractele futures S&P 500 au pierdut 0,7%, iar cele Nasdaq 0,6%.



Citeste si