Povestea copilului geniu care la doar 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă simultană de șah
Samuel Reshevsky nu este cunoscut de mulți, dar a fost un nume sonor în lumea șahului. A învățat acest joc de strategie de la vârsta de 4 ani, iar la scurt timp a fost numit „un copil minune”. La 8 ani, șahistul prodigios de origine poloneză a avut prima sa partidă simultană împotriva a 20 de ofițeri și cadeți de la Academia Militară de la West Point, pe care i-a și învins. A câștigat 19 partide și una a fost remiză.
Povestea lui Samuel Reshevsky, copilul geniu. La 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă de șah simultană
Născut Szmul Rzeszewski, la data de 26 noiembrie 1911, în Ozorków, lângă Łódź, din Polonia, într-o familie de evrei, Samuel Herman Reshevsky a învățat încă de la 4 ani să joace șah. În scurt timp a fost numit „copil minune”, iar la vârsta de 8 ani învingea cu ușurință jucători desăvârșiți.
Pe 17 mai 1920, Reshevky s-a confruntat cu 20 de jucători într-o partidă simultană de şah, în cadrul unui eveniment organizat în Paris. Băiatul a câștigat 19 partide, una a fost remiză. Până la 9 ani a jucat peste 1.500 de partide și a pierdut doar 8.
A participat și la turneul New York Masters din anul 1922, unde a fost, cel mai probabil, cel mai tânăr jucător care a participat vreodată la un turneu de asemenea anvergură.
Citește și:
> Cine era „copilul necunoscut” de pe Titanic. S-au aflat detalii tocmai după 95 de ani
> Mădălina Crețan, despre ultimele mesaje de dragoste primite de la Nosfe
Băiatul nu a fost la școală în primii ani de viață, iar părinții săi au ajuns la Tribunalul Districtual din Manhattan sub acuzația de tutelă necorespunzătoare. Reshevsky nu și-a dorit să devină jucător profesionist și a studiat contabilitatea la Universitatea din Chicago, renunțând la șah timp de șapte ani, din 1924 până în 1931, pentru a-și termina studiile, absolvind în 1934.
Reshevsky, un jucător dur, excelent în jocul pozițional
Mai târziu, s-a mutat la New York unde a locuit acolo sau în suburbiile orașului pentru restul vieții, împreună cu soția sa, cu care a avut trei copii. A fost activ ca jucător de șah până la sfârșitul vieții sale și a participat la turnee de nivel înalt în anii ’70 și ’80. Astfel, a devenit unul dintre cei mai longevivi și constanți jucători de șah din istorie.
Citește și:
> Ce relație au copiii Anamariei Prodan cu noul ei iubit: „Niciodată nu am avut scandaluri”
> Andreea Antonescu, botez cu 200 de invitați. Artista a început să plângă
> Cum a aflat Adelina Pestrițu că este însărcinată. Vedeta, detalii din viața intimă
Samuel Reshevsky a fost un jucător de șah dur și energic, care era excelent în jocul pozițional, dar care putea juca și un șah tactic fantastic atunci când era cazul. În cartea sa despre răsturnările de situație în șah a vorbit despre timpul îndelungat pe care îl petrecea adesea în deschidere, o tactică periculoasă care uneori îl obliga să joace restul partidei într-un timp foarte scurt.
El s-a specializat în deschiderile cu piesele albe, începând de obicei cu 1.D4. A fost, totodată, un maestru al variantei de schimb a mutării denumite gambitul reginei refuzat. Cu piesele negre, a folosit un repertoriu larg și variat pe parcursul lungii sale cariere.
De-a lungul vieții, a învins șapte campioni mondiali: Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alekhine, Max Euwe, Mikhail Botvinnik, Vasily Smyslov și Bobby Fischer.
Citește și:
> Cristina Cioran, adevărul despre relația cu tatăl copilului ei
> Oana Roman, despre relația cu Marius Elisei. Cum se înțelege cu tatăl copilului ei
> Cum a cunoscut-o Culiță Sterp pe Daniela. Cei doi au o poveste impresionantă
Reshevsky a murit pe 4 aprilie 1992, la vârsta de 80 de ani, în urma unui atac de cord, și a fost înmormântat la cimitirul evreiesc din Monsey, New York.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.