Mii de cereri de despăgubiri în urma insolvenței Euroins. Cât vor avea de așteptat șoferii loviți în trafic de cei cu asigurare RCA Euroins până își vor primi banii
Românii cu asigurare RCA Euroins au depus mii de cereri de despăgubiri în urma insolvenței Euroins. Toate se îndreaptă către Fondul de Garantare, în speranța că vor primi banii pentru a-și repara mașinile, după ce au fost implicați într-un accident rutier. Cât timp vor avea de așteptat cei loviți în trafic de cei cu asigurări Euroins până își vor primi banii înapoi? Mult, căci Fondul nu a terminat de făcut plățile nici măcar în cazul falimentelor Carpatica și Astra, din urmă cu 7 ani.
Șoferii loviți în trafic de cei cu asigurare Euroins vor avea de așteptat mult până își vor primi banii înapoi
Pe grupurile de pe rețelele de socializare curg mesaje ale șoferilor loviți în trafic de cei cu asigurare Euroins. Unii au depus deja cereri de despăgubire către Fondul de Garantare, alții se plâng de faptul că stau cu mașinile avariate și nu sunt băgați în seamă de nimeni.
Din data de 17 martie și până acum, Fondul de Garantare a primit peste 10.000 de solicitări din partea păgubiților Euroins. Sunt șoferi care, în ultimele zile, au avut accidente și care ar urma să fie despăgubiți de Fondul de Garantare.
Este vorba și despre clienți ai companiei Euroins care s-au gândit să rezilieze polița RCA pe care o aveau și să ceară statului bani pentru perioada rămasă valabilă din asigurarea lor.
Citește și:
> Euroins nu-și recuperează autorizația; rămâne în insolvență
> ASF joacă după cum cântă asiguratorii. Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023
> ASF și-a dat acordul! Asigurările RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023
Câți bani mai are Fondul de Garantare pentru plata polițelor
De pildă, în cazul în care aveau asigurare pe 12 luni și au trecut 5 luni de când și-au făcut-o, statul le va restitui oamenilor banii pe 7 luni.
Oricum, la cele 10.000 de cereri care au venit în câteva zile se adaugă alte 55.000 de dosare de daună pe care le avea Euroins, înainte să anunțe insolvența.
Acestea vor fi preluate de Fondul de Garantare. Acum, în conturile instituției mai sunt aproape 200 de milioane de lei, bani insuficienți pentru a acoperi paguba Euroins.
„Fondul de Garantare a fost constituit să aibă bani. Are resursele necesare pe care poate să le abordeze, astfel încât să aibă bani să plătească toate despăgubirile pentru cei care sunt păgubiţi”, a explicat Nicu Marcu, președinte ASF.
Însă când anume este greu de spus. „Ţinând cont că în momentul ăsta cei care au avut dosare de daună pe City Insurance încă nu şi-au primit toţi banii, cei care depun acum probabil că ar avea de aşteptat un an, un an jumate”, a transmis Sergiu Costache, expert asigurări.
Citește și:
> Polițele RCA de la Euroins expiră astăzi
> Ce echipă a câștigat imunitatea la America Express
> Noi zile friguroase în România, apoi urmează temperaturi de primăvară
Noi vești legate de plafonarea tarifelor RCA
Șoferii așteaptă cu nerăbdare noi vești legate de plafonarea tarifelor RCA, după ce asigurările obligatorii costă mai mult anul acesta cu aproximativ 40%. Noul proiect urmează să fie prezentat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) săptămâna aceasta.
Astăzi, Consiliului Concurenței este chemat în fața Parlamentului pentru a da explicații în ceea ce privește falimentul Euroins. În urmă cu o săptămâna, a fost audiată conducerea ASF, însă vinovatul pentru ieșirea din piață a celui mai mare asigurator tot nu a fost găsit.
Analiști: Măsura nu ar stabiliza piața. Tot păgubiții vor suferi
Analiștii spun că măsura de plafonare a tarifelor RCA nu ar stabiliza piața. „Dacă e ordin, cu plăcere. Măsura va fi înghiţită de piaţă. iar când vor expira plafonările, preţurile vor creşte mai mult, pentru că pierderile vor trebui recuperate”, a declarat Gabriel Biriș, analist fiscal.
Citește și:
> Medicii de familie, în grevă. „Va fi falimentarea României, se va desfiinţa dreptul la sănătate”
> Pasajul „Europa Unită” din Sectorul 4 este inaugurat astăzi. Cât a costat întreaga investiție
> Probele orale de la BAC 2023, echivalente cu notele din timpul liceului
„Cineva va avea de suferit...că vor fi asigurătorii, că vor fi distribuitorii, că vor fi unităţile reparatoare, prestatorii de servicii. Dar cel mai important este că vor suferi păgubiţii”, este de părere Dorel Duță, președinte UNSICAR.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.