Social Recomandări

Val puternic de caniculă peste România. Sfaturile oferite de autorități pentru a rezista temperaturilor extreme

schedule 24 iun. 2023, 15:19

Val puternic de caniculă peste România. Sfaturile oferite de autorități pentru a rezista temperaturilor extreme
VladisChern/Shutterstock

Meteorologii transmit că în perioada următoare, România va fi supusă unui val de caniculă în partea de sud şi sud-est a țării. Temperaturile se vor situa între 31 până la 36°. Autoritățile vin cu o serie de sfaturile pentru populație pentru ca aceștia să poată suporta mai ușor temperaturile extreme.

Val de caniculă în toată România

ANM transmite că pe teritoriul României va fi prezent primul val de caniculă. Acesta deja a început să se simtă, iar românii suportă din ce în ce mai greu temperaturile ridicate. În Capitală, temperaturile vor ajunge chiar până la 35-36° în umbră.

Vineri, în mai multe zone din partea de sud, sud-est-vest, dar și în zona Moldovei, s-a înregistrat pragul critic de 80 de unități care a fost atins și depășit. Meteorologii spun că sâmbătă și duminică ne așteaptă perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est.

Sfaturi de urmat pentru a face față temperaturilor caniculare

  • Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
  • Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
  • Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
  • Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
  • Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
  • Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
  • Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
  • Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
  • Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
  • Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
  • Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---