Meteo

Zonele din România lovite de caniculă unde s-au resimțit peste 50 de grade Celsius. Urmează noi zile de foc în țară

schedule 14 iul. 2023, 05:51

Zonele din România lovite de caniculă unde s-au resimțit peste 50 de grade Celsius. Urmează noi zile de foc în țară
Foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Joi a fost cod portocaliu de caniculă în toată zona de sud a României. Temperaturile resimțite au trecut de 50 de grade Celsius, chiar și în București. Aerul fierbinte și greu i-a dus pe mulți direct la medic cu tensiune mare și palpitații. Nici în miezul nopții temperaturile nu au coborât sub 30 de grade. Iar zilele de foc nu au atins apogeul acum. 

ANM: Zonele din România lovite de caniculă

La Constanța, la ora 15:00, termometrele arătau 29 de grade Celsius în termometre. În Timișoara, la aceeași oraă, se înregistrau 35 de grade Celsius, la Craiova 37, iar la bucurești 43 de grade Celsius. 

Joi, o parte din țară a fost ca pusă pe foc, iar aerul fierbinte a fost greu de respirat. În Capitală, fântânile de la Unirii au fost refugiu pentru trecători. 

În marile orașe, căldura a fost amplificată de betoane, căci la nivelul asfaltului pot fi și 60 de grade Celsius. La fel de cald poate fi și la etajele superioare ale blocurilor. 

Zăpadă pe Transfăgărășan

La 230 de kilometri distanță, în munții Făgăraș, e încă zăpadă și sunt doar 15 grade Celsius. Prin urmare, în zona Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, este nevoie de geacă chiar și acum. Răcoare a fost și pe lângă Cascada Capra, dadorită zăpezilor târzii. 

Cât mai ține canicula

Canicula va persista și în weekendul 15-16 iulie, dar și toată săptămâna viitoare în sudul și în vestul țării. Nu va fi sfârșitul valorilor de căldură. Continuă vara și vom avea perioade cu temperaturi mari, poate chiar mai mari decât în acest val de căldură și să nu uităm nici de instabilitățile care vor puncta aceste perioade foarte calde, instabilități care vor fi și ele foarte severe, adică vom avea furtunile acelea de vară, dar cu intensificări puternice de vânt, cu cantități mari de precipitații”, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Digi24.

Ea a mai spus că „iulie ar putea să fie cea mai caldă iunie iulie și nu doar din acest an, ci din toate lunile iulie, nu numai pentru că este o lună de vară, ci se adaugă și efectul fenomenului El Nino, care aduce o sursă suplimentară de căldură, ce se suprapune cu încălzirea globală” și astfel „vom vedea cum cad recordurile pe zi ce trece, pe lună ce trece, pentru că și efectele El Nino se vor simți din ce în ce mai puternic”.

Avertizări meteo

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).

Foto: meteoromania.ro

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp).

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 – 16 iulie

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat 

Zone afectate: conform textului și hărții

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...24 de grade.

Notă: Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat

Interval de valabilitate: 13 iulie

Zone afectate: conform textului și hărții

Joi (13 iulie) în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38...40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, confom ANM.


Foto: meteoromania.ro

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---