Cine era „copilul necunoscut” de pe Titanic. S-au aflat detalii tocmai după 95 de ani

11 oct. 2023, 10:56
Foto: Captura video shounvolution/Youtube
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Titanic, cea mai mare navă din lume, a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile distanță, la ora 23:40, în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. La câteva zile după tragedie, membrii echipajului de salvare au scos din apele Atlanticului corpul unui bebeluș, care până în 2002 a fost, pur și simplu, „copilul necunoscut”. Tocmai după 95 de ani s-au aflat detalii despre băiețel. 

Povestea „copilului necunoscut” de pe Titanic

Pe data de 21 aprilie 1912, marinarii de pe vasul CS Mackay-Bennett care au intervenit pentru recuperarea cadavrelor ce pluteau în derivă după scufundarea Titanicului. Un băiețel de 19 luni, cu părul blond, a fost cel de-al patrulea copil scos din apele înghețate.

A devenit „copilul necunoscut” de pe Titanic, iar la data de 4 mai 1912 a fost înmormântat în cimitirul Fairview. În sicriul său a fost pus un pandantiv de cupru pe care scria „Copilul nostru”, iar pe piatra funerară erau inscripționate cuvintele: „Ridicată în memoria unui copil necunoscut ale cărui rămășițe au fost recuperate după dezastrul Titanicului din 15 aprilie 1912”. 

De-a lungul anilor și până în prezent, au existat mai multe teorii privind acest copil blond găsit plutind în apele Atlanticului. Pantofii săi au rămas una dintre cele mai emoționante amintiri ale dezastrului. În prezent, încălțările acestuia se află într-un muzeu, după ce timp de șase ani au stat în biroul secției de poliție unde lucra bărbatul care i-a găsit. Atunci când s-a pensionat, în 1918, i-a luat acasă, iar în anul 2002, urmașii săi i-au donat Muzeului Maritim al Atlanticului din Halifax, Canada. 

Tot până în 2002, băiețelul era pur și simplu „copilul necunoscut”. El a mai fost identificat greșit, o dată ca un copil suedez de aproape doi ani, Gösta Pålsson, sau al unui băiat irlandez de aceeași vârstă, Eugene Rice, alți doi copii cu părul blond care muriseră în naufragiu. 

Foto: Captura video shounvolution/Youtube

În același an, și producătorii serialului american de televiziune „Secrets of the Dead” au transmis și ei o identitate eronată, spunând că ar fi vorba despre Eino Eino Viljami Panula, un copil finlandez de 13 luni, afirmațiile lor bazându-se pe rezultatele unor teste ADN. Abia în anul 2007 s-a aflat adevărata identitate a băiețelului, după 95 de ani de la scufundarea Titanicului.

Atunci, câțiva cercetători de la Universitatea Lakehead au efectuat teste suplimentare în laboratoarele speciale ale armatei canadiene și au constatat că, de fapt, ADN-ul copilului nu se potrivea cu al familiei Panula. În schimb, s-au potrivit cu ale rudei unei alte femei dispărută în naufragiu, o anume Goodwin. Noile date, care au identificat cu certitudine copilul ca fiind Sidney Leslie Goodwin, au fost făcute publice pe 30 iulie 2007. 

Sidney a devenit, în ciuda faptului că în zilele imediat următoare naufragiului fuseseră recuperate și alte două corpuri de copii, simbolul tuturor copiilor pierduți în apele oceanului înghețat. După ce băiețelul necunoscut a primit un nume, au început cercetări minuțioase privind povestea sa. 

Sidney era cel mai mic copil al familiei. Cum a ajuns pe Titanic

Sidney Goodwin s-a născut pe 9 septembrie 1910 în satul britanic Melksham, era cel mai mic copil al lui Frederick Joseph și al Augustei Goodwin și avea cinci frați mai mari: Lillian, Charles, William, Jessie și Harold. 

Toți erau pe Titanic. Unchiul său, Thomas, care părăsise Anglia cu ceva timp în urmă și se stabilise în Niagara Falls, New York, i-a scris lui Frederick, capul familiei, spunându-i că o centrală electrică era pe cale să se deschidă în zonă.

Foto: Captura video shounvolution/Youtube

Frederick a hotărât să înceapă o viață nouă în Statele Unite împreună cu soția și cei 6 copii ai săi și a rezervat astfel șase locuri la clasa a treia pe SS New York, cu plecare din Southampton. Însă, din cauza unei greve călătoria a fost amânată, iar pasagerii au fost transferați pe Titanic, tot la clasa a treia.

Nu se știe cum a petrecut familia Goodwin primele trei zile ale călătoriei. Singura informație este că au membrii erau împărțiți în cabine separate: Frederick și fiii cei mari în zona provei, iar Augusta cu mezinul Sidney și cu fetele într-o cabină de la pupa. 

Istoricul Walter Lord a dedicat un capitol întreg familiei, în cartea sa „The Night Lives On”, explicând că e posibil ca pasagerii de la clasa a III-a să fi murit pentru că nu știau limba engleză, dar în cazul de față teoria nu se confirmă, pentru că familia era britanică.




Citeste si