Social

S-a stins din viață celebra soprană Virginia Zeani. „Prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma

schedule 21 mar. 2023, 13:59

S-a stins din viață celebra soprană Virginia Zeani. „Prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma
CRISTIAN NISTOR/Agerpres

Celebra soprană Virginia Zeani a decedat la vârsta de 97 de ani. Artista era considerată una dintre cele mai frumoase voci ale operei mondiale. Timp de 25 de ani, Virginia Zeani a fost „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

A murit soprana Virginia Zeani la vârsta de 97 de ani

Virginia Zeani (cu numele de la naștere Virginia Zehan) s-a născut pe data de 21 octombrie 1925, în Solovastru, o localitate din centrul Transilvaniei, România. Mica Virginia a îndrăgit muzica încă din primii ani ai vieții. A început să cânte acasă, la școală și în coruri, iar la vârsta de 9 ani a avut primul contact cu opera, când a văzut o producţie „Madama Butterfly”.

La vârsta de 13 ani a început lecțiile muzicale cu Lucia Anghel la Bucureşti, aceștia fiind și primii săi pași spre viitorul său muzical. Și-a continuat studiul muzical cu celebra soprană de coloratură Lydia Lipkowska, care a contribuit la transformarea ei într-o soprană de lirico leggero. De asemenea, soprana a antrenat-o pentru rolurile Violetta, Mimi, Marguerite şi Manon a lui Massenet, care au făcută să debuteze în lumea operei.

Debutul sopranei Viginia Zeani a avut loc în anul 1948. Artista s-a bucurat de o carieră internaţională strălucită de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat împreună cu cei mai marii tenori ai lumii, printre care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Virginia Zeani a fost inclusă în Opera America Hall of Fame

Timp de 25 de ani, Virginia Zeani a fost „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Soprana Virginia Zeani a adunat peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, care i-a fost acordată în anul 2011 de regele Mihai I al României.

De asemenea, artista deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, oferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este recunoscută drept cetăţean de onoare al localității în care s-a născut, Solovăstru, dar şi al municipiului Reghin.

Virginia Zeani este considerată una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii '50, '60 şi '70. Totodată, Virginia Zeani a fost inclusă în Opera America Hall of Fame, când a împlinit vârsta de 97 de ani.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---