Economic

Se clatină piața imobiliară: scad prețurile apartamentelor sau intră în faliment. Cum va fi situația în 2024

schedule 28 nov. 2023, 08:00

Se clatină piața imobiliară: scad prețurile apartamentelor sau intră în faliment. Cum va fi situația în 2024
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Peste 70% dintre dezvoltatorii din țara noastră ar putea intra în insolvență în 2024, arată o analiză. Constructorii nu reușesc să-și vândă locuințele, iar de la anul trebuie să achite statului taxe mai mari. Pentru a putea supraviețui, firmele vor trebui să taie serios din prețurile apartamentelor. Însă astfel riscă falimentul, spun specialiștii. Analiștii ne spun cum va fi mai exact situația imobiliarelor în 2024. 

Piața imobiliară, în declin: scad prețurile apartamentelor sau intră în faliment

În 2024, previziunile de pe piața imobiliară nu sunt deloc bune. 7 din 10 dezvoltatori riscă insolvența, susțin analiștii. 

„Sunt dezvoltatori imobiliari cu capacitate financiară redusă, dependenți de cashflow și de dinamica pieței, vulnerabili în fața modificărilor financiare – creșterea taxelor, a costurilor operaționale în general și scăderea cererii de locuințe. Capacitatea lor financiară este grevată, în prezent, și de nivelul creditelor contractate – ale căror costuri au crescut semnificativ”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Observator

În topul orașelor cu mari probleme se regăsește Capitala, care este urmată de Cluj, Timișoara și Constanța. În aceste locuri, prețurile apartamentelor au crescut considerabil în ultimul an.

Dezvoltatorii confirmă dificultăţile din piaţă, însă nu văd problema la această dimensiune. „Pe măsură ce lucrurile devin mai dificile, să vedem în această industrie să reziste doar cei care au finanţare corespunzătoare, doar firmele mari, doar dezvoltatorii puternici”, Bogdan Ivan, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari.

„În momentul în care ai investiţie de 5-10 milioane de euro, trebuie să iei în calcul şi astfel de interferenţe în piaţă. Din cei 70%, probabil că un procent va suferi o procedură de insolvenţă, dar nu putem şti în acest moment care este acel procent”, Răzvan Stroescu, analist imobiliar.

Analiștii mai spun că, pentru a supraviețui, dezvoltatorii vor fi nevoiți să taie din preț. „Matematic vorbind, ca să avem aceeaşi accesibilitate la credite, ori scad preţurile cu 50%, ori scade IRCC-ul la 2%. IRCC-ul nu are cum să scadă, avem o inflaţie de 8%, deci în următoarele 6 luni o să avem o scădere destul de accentuată a preţurilor”, Radu Georgescu, analist financiar. 

Dar Asociația Dezvoltatorilor îi contrazice pe analiștii fiscali. „La locuinţele noi, vă pot spune că nu există posibilitatea, din punct de vedere economic şi tehnic şi economic ca acest lucru să se intample şi anume ca preturile să fie scăzute. Pentru faptul că inflaţia încă este la un nivel inalt, incă vedem preturi ridicate la materiale”, Bogdan Ivan, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari.

Datele arată că nivelul total al tranzacțiilor imobiliare din 2023 este cu 14% mai mic decât în 2022. Asistăm la un declin și pe piața europeană. Recent, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Germania și Austria și-a anunțat falimentul. Specialiștii prognozează un decalaj de 6-9 luni până când ne vom confrunta și noi cu o situație asemănătoare. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---