Social

Paștele ar putea fi unificat în România. IPS Teodosie: „Au catolicii sfânta lumină? N-au, au lumină materială”

schedule 11 apr. 2023, 06:38

Paștele ar putea fi unificat în România. IPS Teodosie: „Au catolicii sfânta lumină? N-au, au lumină materială”
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Mitropolitul Clujului vrea să unifice Paștele, adică ortodocșii și catolicii să aibă Învierea în același timp. Ideea a pornit de la doi oameni de cultură apropiați bisericii. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, se opune vehement unei astfel de schimbări, iar Patriarhia lasă discuția deschisă. 

Mitropolitul Clujului vrea unificarea Paștelui în România. IPS Teodosie a reacționat vehement

Ideea a venit de la fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, și de la filologul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română. Ei cer modificarea datei sărbătorii pascale.

Calculul actual, din calendarul iulian, este catalogat de ei o relicvă a Războiului Rece și un decalaj supărător pentru mulți români din diaspora. Celor doi oameni de cultură li s-a alăturat acum Mitropolitul Clujului, una dintre cele mai influente voci din Biserica Română. 

„Ar fi minunat dacă s-ar reuşi lucrul acesta, să se treacă pe stil nou și cu sărbătorile pascale pentru că celalalte sărbători cu dată fixă le ținem pe stil nou, și Crăciunul. Chiar dacă am sărbători pe stil nou și am fi în comuniune cu țările din apus, sfânta lumină tot ar coborî datorită credinței noastre”, a declarat IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului. 
„Au catolicii sfânta lumina? N-au. Au alții? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor. Nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși, sunt posturi mari, metanii aspre, au lumina materială. Lumina care coboară la noi e realitate, nu simbol”, a comentat IPS Teodosie. 

Purtătorul de cuvânt BOR ar fi de acord cu un Paște comun pentru toți creștinii

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei nu exclude varianta celebrării Învierii la comun, despre care bisericile creștine vorbesc de mii de ani. Trebuie spus că posibilitatea sărbătoririi Paștelui la aceeași dată pentru toți creștinii are rațiuni și justificări reale. 

Subiectul va fi tranșat după întrunirea Sinodului pan-ortodox, adică a tuturor liderilor bisericii ortodoxe. Cea mai recentă a avut loc în urmă cu șapte ani, după mai bine de un mileniu de întreruperi. Acum, data Paștelui Ortodox se schimbă anual, căci sărbătoare trebuie să pice duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară și după Paștele evreilor.

„Nu trebuie să existe diferențe între lumina de la catedrala patriarhală și lumina din orice cătun în care trăiesc oameni frumoși și credincioși. Este un timp în care noi înșine trebuie să dăm dovadă de mai multă sobrietate, decentă, căldură, în comunicarea și relația cu ceilalți, mai multă iertare, se intensifica postul de a ne deschide lăuntric spre celălalt, cu minusculă- aproapele nostru, spre celălalt, cu majusculă - Mântuitorul Cristos”, este de părere Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---