Peste 8.500 de elevi repetenți iau burse de merit de 450 de lei
Cele mai mici medii se încadrează între 1 și 2. 158 de elevi din România au primit bursă luna trecută pentru rezultate deosebite la școală. Încă 700 aveau media cuprinsă între 2 și 3 și alți aproape 2.500 de elevi au luat această bursă deși aveau medii cuprinse într 3 și 4. Un număr mult mai mare, peste 5.200, au primit bani pentru că aveau medii cuprinse într 4 și 5.
Rezultatele publicate pe 1 noiembrie de Ministerul Educației au stârnit revolta profesorilor, părinților, dar mai ales a elevilor care au cu adevărat rezultate deosebite la învățătură.
În plus, premierul Marcel Ciolacu a menționat că o astfel de situație este inadmisibilă și cere ministerului să găsească o soluție pentru a schimba aceste criterii. Practic, în prezent iau bursă de merit primii 30% dintre elevii fiecărei clase.
Citește și:
Ce s-a schimbat odată cu greva profesorilor
Rezultate Evaluare Națională 2023: procentul mediilor de peste 5
Au fost majorate bursele școlare. Anunțul făcut de Ministerul Educației
Așa se face că există situaţii, mai ales în liceele de top din ţară unde elevi cu medii peste 9 nu iau bursă de merit, pentru că nu se încadrează în primii 30% din clasă. Bursa este de 450 de lei pe lună şi se acordă tot anul în funcţie de media de anul trecut.
Pe de altă parte, Ministerul Educației transmite că orice medie e un progres, dar susține că va căuta o variantă pentru a schimba totuși această, considerată de mulți, inechitate.
Ministerul Educației cere explicații pentru meditații
Documentul pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei cere tuturor profesorilor ca până la data de 31 decembrie să depună declarația de interese care să cuprindă activitățile de predare, cât și cele de pregătire și meditații.
Adică să noteze școala în care este înmatriculat copilul meditat și data de la care a început pregătirea. Profesorii sunt revoltați. Codul de etică interzice profesorilor încă din anul 2017 meditațiile cu elevii de la clasă. Realitatea, însă, contrazice legea.
Citește și:
Nicușor Dan: „Luna Mai, luna Tineretului. Lansăm în Mai 6 proiecte dedicate tinerilor bucureşteni”
Încep examenele de Bacalaureat 2023. De ce reguli trebuie să țină cont elevii
A decedat încă o victimă a tragediei care a avut loc la internatul din Odorheiu Secuiesc
Cei mai populari profesori care pregătesc elevii în grup pentru examenele naționale încasează în jur de 2.000 de lei pe zi din meditații. În cazul orelor de pregătire pentru facultate, veniturile pot ajunge chiar la 5.000 de lei pe zi. Prea puțini declară banii și la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Proiectul este în consultare publică până pe 4 noiembrie și ar urma să intre în vigoare de anul viitor.