Externe

Trupele rusești ocupă o bază aeriană din Niger în contextul retragerii forțelor americane

schedule 03 mai 2024, 08:41

Trupele rusești ocupă o bază aeriană din Niger în contextul retragerii forțelor americane
Foto: LeStudio/Shutterstock.com
Rusia preia o bază aeriană din Niger, după retragerea trupelor SUA, marcând o schimbare strategică în Africa de Vest.

Militari ruși au preluat controlul asupra unei baze aeriene din Niger, anterior utilizată de forțele americane, în urma unei decizii a conducerii militare a țării de a solicita retragerea trupelor SUA. Baza Aeriană 101, situată lângă aeroportul internațional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului, a fost locul unde forțele rusești au stabilit un hangar separat, fără a interfera cu prezența militară americană.

Această evoluție survine într-un moment de tensiuni crescute între Statele Unite și Rusia, pe fondul conflictului din Ucraina, și marchează o schimbare semnificativă în dinamica puterii în regiunea Africii de Vest. Oficialii nigerieni au cerut retragerea celor aproximativ 1.000 de militari americani, întrerupând astfel o colaborare de lungă durată cu SUA în lupta împotriva insurgenților.

În contextul acestor schimbări, SUA au mutat o parte din forțele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din orașul Agadez, Niger. Nu este clar ce echipamente militare americane au rămas la prima bază, dar SUA au investit peste 100 de milioane de dolari în construcția Bazei Aeriană 201, care a fost folosită pentru operațiuni împotriva grupărilor teroriste afiliate Statului Islamic și al-Qaida.

Retragerea forțelor americane din Niger face parte dintr-un trend mai larg de retragere a trupelor occidentale din Africa, în urma unei serii de lovituri de stat care au favorizat ascensiunea unor guverne mai înclinate spre relații cu alte puteri, precum Rusia. În acest context, Moscova își consolidează influența în regiune, prezentându-se ca o alternativă la puterile occidentale, fără un trecut colonial pe continent.

Îngrijorările SUA cu privire la extinderea influenței militanților islamiști în regiunea Sahel rămân acute, în absența unei prezențe militare și a capabilităților de informații americane. În ciuda acestor preocupări, planurile pentru viitorul trupelor americane din Niger sunt încă incerte, cu posibilitatea ca acestea să se întoarcă la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---