Showbiz

Scandal la înmormântarea lui Mihai Șora. Fiul filosofului i-a adus acuzații grave mamei sale vitrege: Trebuia spus”

schedule 01 mar. 2023, 04:53

Scandal la înmormântarea lui Mihai Șora. Fiul filosofului i-a adus acuzații grave mamei sale vitrege: Trebuia spus”
Foto: Capturi TVR/Biserica Albă

Înmormântarea lui Mihai Șora a fost umbrită de un scandal izbucnit chiar în biserică, în timp ce oamenii veniți să-l conducă pe ultimul drum pe eseist își luau rămas bun de la acesta. Fiul filosofului a pornit întreaga scenă, aducând acuzații grave la adresa mamei sale vitrege. A fost nevoie de intervenția preotului pentru a opri potopul de învinovățiri. 

Mihai Șora, înmormântat cu scandal. Fiul filosofului a făcut acuzații grave la adresa mamei vitrege

Totul a pornit după ce fiul lui Mihai Șora, Tom, a luat cuvântul în timpul slujbei și a acuzat-o pe văduva Luiza Șora că l-a împiedicat pe tatăl său să aibă o relație cu copiii lui. El a susținut și că a aflat de moartea părintelui pur întâmplător.

„Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc că ați venit. Eu sunt Tom Șora, fiul lui Mihai Șora. Am venit aici pentru comemorarea tatălui meu. Nu am venit singur, am venit cu nepotul lui Mihai Șora, Alexandru, și cu strănepotul lui, Nico. Am venit și în numele surorii mele, Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate.
Nu aș fi ținut acest discurs, această prelegere, dacă nu m-aș fi simțit obligat să fac lucrul ăsta. Este spontană, nu am pregătit-o, am improvizat acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul ăsta au fost numai lucruri foarte frumoase aduse în sprit elevat, eu voi spune alte lucruri.
Scurte. Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător, și anume o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu. Eu locuiesc și cu toții locuim în Germania. Și atunci, sora mea, sâmbătă seara, mi-a spus că a murit tatăl nostru. Deci nu am fost înștiințat că a murit, am aflat întâmplător”, a declarat Tom Șora. 

„Am încercat să iau contact cu el, nu am putut”/„Trebuia spus”

Fiul eseistului a susținut că el și sora lui au fost împiedicați să aibă o relație cu părintele lor. Momentul tensionat a fost întrerupt de un preot.

„Relația noastră, a familiei noastre, cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin mail, a fost blocată. Nu puteam să dau telefon să vorbesc cu el, eram cenzurat.
Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, nu am putut. Acum trei ani am făcut o chestie specială - am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, din 2019, am venit spontan și acolo, practic, în piață, am vorbit cu tatăl meu și până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă. 
Și acolo am vorbit și a fost cred destul de bine ce am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou, normal, adică la telefon, personal, cu tatăl meu, care acum trei ani era lucid, se putea vorbi foarte bine cu el.
După vreo două săptămâni, când m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai faci, cum îți merge. Imposibil, nu am mai putut vorbi cu el. Da, voi scurta. A trebuit să spun acest lucru. Îmi cer scuze, am spus cu respect, trebuia spus. Dumnezeu să îl odihnească! Cu tot respectul!”, a încheiat Tom Șora, după ce a fost întrerupt.

Filosoful Mihai Șora, un reper pentru lumea intelectuală a României, a fost înmormântat marți cu onoruri militare, când familia, prietenii și numeroși reprezentanți din generațiile tinere și-au luat rămas bun. 

La peste un veac de viață, Mihai Șora era tată, bunic, străbunic și model pentru tinerii care au protestat în ultimii ani în Piața Victoriei. 

Mihai Șora a murit, sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani. Soția sa, Luiza Palanciuc - Șora, a anunțat trecerea lui în neființă printr-o postare emoționantă pe Facebook. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---