Economic

Mugur Isărescu: stabilitate în ciuda provocărilor economice și incertitudinea unui nou mandat

schedule 15 feb. 2024, 13:31

Mugur Isărescu: stabilitate în ciuda provocărilor economice și incertitudinea unui nou mandat
Vlad Ispas / Shutterstock
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a negat riscul de recesiune în România, accentuând provocările fiscale și incertitudinea privind mandatul său.

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a abordat recent subiecte sensibile privind starea economiei românești și viitorul său la conducerea BNR. În pofida speculațiilor privind o posibilă recesiune și tensiunile legate de situația fiscală a țării, Isărescu a oferit asigurări că România nu se confruntă cu recesiunea și a subliniat că deficitul bugetar reprezintă provocarea majoră, nu datoria publică.

În cadrul unei conferințe de presă, Isărescu a clarificat că, deși economia a încetinit, nu există semne ale unei recesiuni iminente. Consumul în creștere și investițiile ce par a fi pe un trend pozitiv sunt indicatori care contrazic scenariul unei recesiuni. În plus, el a menționat că atragerea fondurilor europene contribuie semnificativ la stabilitatea economică.

Pe de altă parte, discutând despre viitorul său rol ca guvernator al BNR, Isărescu a adus în discuție limitările impuse de vârstă și decizia finală a Parlamentului. Cu umor, a menționat că trebuie să se uite din când în când în buletin, făcând referire la vârsta sa avansată și la faptul că decizia de a candida nu îi aparține în totalitate.

În contextul unui an electoral și a unei societăți reticente la măsuri de austeritate, Isărescu a exprimat necesitatea unei ajustări fiscale graduale, recunoscând dificultatea reducerii deficitului fără a afecta negativ populația și mediul de afaceri. Acesta a subliniat că Guvernul trebuie să acționeze pentru corectarea fiscală, în timp ce BNR își continuă politicile pentru menținerea stabilității prețurilor și evitarea recesiunii.

În concluzie, Guvernatorul BNR a reliefat că, deși România se confruntă cu provocări economice semnificative, nu este în pragul unei recesiuni. În același timp, viitorul său la conducerea BNR rămâne incert, decizia urmând să fie luată de Parlamentul României.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9757 RON
0.00070
USD
USD: 4.6253 RON
0.02470
GBP
GBP: 5.7992 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.2777 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.544 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0905 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---