Special Proiecte Speciale

Mihaela Runceanu, ucisă cu sânge rece când se afla în culmea gloriei. Cum s-a desfășurat noaptea crimei

schedule 19 sept. 2023, 11:14

Mihaela Valentina Runceanu a fost una dintre cele mai solicitate cântărețe din Epoca de Aur a României, astfel că moartea sa violentă a zguduit societatea. Detalii despre noaptea crimei.

Detalii despre uciderea Mihaelei Runceanu

Pe 28 octombrie 1989, cu câteva zile înainte de tragedie, Mihaela Runceanu se afla la Sala Radio, unde participa la spectacolul „Start Melodii'89”, produs de Titus Andrei, unde interpreta a avut un succes uriaș și unde, la final, a căzut în genunchi în fața publicului, în urma ropotelor de aplauze. 

Două zile mai târziu, pe 30 octombrie, la „Electrecord” a apărut albumul „Pentru voi, muguri noi”, cel de-al treilea disc al solistei. Atunci, Mihaela Runceanu era pe culmile gloriei, dar doar din punct de vedere profesional. În plan personal, situația era diferită. Stătea singură și, uneori, își mai împărțea casa cu prietenii. 

În seara zilei de 31 octombrie, interpreta s-a certat cu o prietenă, cea cu care locuia la acea vreme. Atunci s-a hotărât să o viziteze Daniel Constantin Ștefănescu, un tânăr care o ajuta pe Mihaela Runceanu să își procure rapid casete cu filme noi și îi mai vindea băuturi sau alte produse care nu se găseau în toate magazinele. Nimeni nu ar fi crezut că acea seară va fi ultima pentru îndrăgita Mihaela Runceanu. 

Agresorul luase cu el o pereche de mănuși și avea în plan să o jefuiască pentru a-și achita o datorie de 5.000 de lei. Contextul în care a nimerit era potrivit pentru inculpat. În seara cu pricina, Mihaela Runceanu și prietena ei s-au certat, iar Daniel Constantin Ștefănescu a folosit împrejurările pentru a se folosi de bunăvoința artistei. 

Rămași singuri în casă, inculpatul a reușit să o convingă pe steaua muzicii românești să rămână peste noapte, motivând că voia să o știe liniștită după disputa cu amica ei.

Criminalul a fost eliberat din greșeală, apoi închis din nou

Mihaela Runceanu a adormit, iar individul a tăiat cablul de la telefon și i l-a înfășurat în jurul gâtului. Dar cruzimea sa nu s-a oprit aici. Artista a început să dea semne de viață, așa că a omorât-o cu mâinile goale. 

Ulterior, a găsit pe balcon două canistre de benzină, cu ajutorul cărora a dat foc trupului neînsuflețit. Autoritățile au fost alertate în dimineața celei de-a doua zile, după ce prietena Mihaelei Runceanu a revenit la aceasta pentru a încerca o împăcare. 

„Cadavrul Mihaelei Runceanu zăcea întins pe jos, în încăpere. Pe trupul cântăreței puteau fi observate urme ale arsurilor de la incendiul provocat de ucigașul Daniel Cosmin Ștefănescu. Pianul la care cântăreața repeta șlagărele a fost parțial afectat de flăcări.
Pentru a intra în casă, Mariana Sâmbeteanu, fostă chiriașă a Mihaelei, a spart ușa de la garsonieră, în dreptul zăvorului. În momentul în care a strâns-o de gât, solista s-a apărat și l-a zgâriat pe asasin pe față și pe brațe”, scriau ziariștii la acea vreme.

Bărbatul a fost prins repede de oamenii legii și la fel de rapid și-a recunoscut și fapta, recunoscând că a acționat astfel pentru a achita o datorie. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare, iar în anul 2004 a fost eliberat, din greșeală, pe baza unei grațieri acordate de fostul președinte Ion Iliescu, apoi a fost din nou încarcerat. A mai făcut încă un an și patru luni de carceră, după care a ieșit pentru bună purtare. În total, a ispășit 17 ani de pușcărie. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---