Externe Politic Economic

Maia Sandu solicită sprijin internațional pentru Ucraina și declară situația din Transnistria stabilă

schedule 08 mar. 2024, 16:28

Maia Sandu solicită sprijin internațional pentru Ucraina și declară situația din Transnistria stabilă
Foto: Maia Sandu/Facebook
Maia Sandu cere mai mult sprijin internațional pentru Ucraina și discută despre securitatea Moldovei și Transnistria.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel pentru un sprijin internațional mai mare pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia, în timpul unei vizite oficiale la Paris. Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, Maia Sandu a subliniat necesitatea de a opri acțiunile președintelui rus Vladimir Putin pentru a asigura securitatea Europei și a îndemnat la ajutor pentru Ucraina "în toate modurile posibile".

În cadrul discuțiilor, președinta a salutat acordul de apărare semnat recent cu Franța, care include deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni, deși acesta nu oferă garanții de securitate specifice. Maia Sandu a menționat că Republica Moldova se confruntă cu "interferențe" rusești, care se intensifică pe măsură ce țara se îndreaptă spre integrarea în Europa, și a exprimat îngrijorări legate de posibilele dezinformări în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE prevăzut în toamnă.

Referindu-se la situația din regiunea separatistă Transnistria, Maia Sandu a declarat că aceasta este "stabilă" și a respins apelurile separatiștilor pro-ruși pentru "măsuri de protecție" din partea Rusiei, subliniind că majoritatea transnistrenilor au solicitat pașapoarte moldovenești și că mulți tineri se mută la Chișinău pentru a evita înrolarea în armata rusă.

Aceste declarații vin într-un moment de tensiuni crescute în regiune, pe fondul conflictului din Ucraina și al presiunilor geopolitice exercitate de Federația Rusă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---