Politic

Încrederea românilor în personalitățile publice. Geoană, Kovesi şi Boc, pe primele locuri. Unde se situează Iohannis sau Ciolacu

schedule 05 dec. 2023, 10:12

Încrederea românilor în personalitățile publice. Geoană, Kovesi şi Boc, pe primele locuri. Unde se situează Iohannis sau Ciolacu
Foto: Capturi video

Datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda news.ro arată că secretarul adjunct NATO Mircea Geoană, procurorul-șef al Parchetului European Laura Codruța Kovesi și primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmați de premierul Marcel Ciolacu și senatorul Diana Șoșoacă. Ultimele locuri sunt ocupate de președintele Klaus Iohannis, de președintele CJ Bihor Ilie Bolojan și de liderul USR Cătălin Drulă. 

Geoană, Kovesi și Boc, pe primele locuri în topul încrederii românilor în personalitățile publice

Preşedintele Klaus Iohannis, fostul primar al Capitalei Gabriela Firea şi senatorul Diana Şoşoacă sunt pe primele trei poziţii ca notorietate. Șoșoacă se situează din acest punct de vedere înaintea lui Kovesi și Geoană. Clasamentul notorietății este încheiat de George Simion, Cătălin Drulă, ultimul fiind Ilie Bolojan.

Directorul general al INSCOP Research Remus Ştefureac remarcă nivelul de încredere în Diana Şoşoacă, despre care afirmă că este „peste aşteptări” şi pe care îl explică prin „existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă”.

Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenţi declarând că au auzit de el. Președintele este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94,6%, Diana Șoșoacă cu 93,8%, Emil Boc cu 93,7%, Mircea Geoană cu 92.2% şi Marcel Ciolacu cu 92%. 86.5% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, 83.8% de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 81.4% de liderul AUR George Simion, iar liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41.6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34.3%.

Mircea Geoană ocupă primul loc în clasamentul încrederii cu 36,6% încredere multă și foarte multă. Acesta este urmat de Laura Codruța Kovesi cu 34,3% încredere multă și foarte multă și Emil Boc cu 32,4%. 

Îi urmează Marcel Ciolacu, cu un capital de încredere de 25,3%, Diana Şoşoacă cu 22.7%, Gabriela Firea cu 21.4% şi George Simion cu 20.7%. În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 19.1% dintre cei intervievaţi, iar în Klaus Iohannis 16.2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12.9%, iar Cătălin Drulă de 6.7%.

„Clasamentul încrederii în personalităţi este dominat de deţinătorii celor mai importante poziţii ocupate de cetăţeni români pe plan internaţional, Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European. Podiumul este completat de primarul Clujului, Emil Boc.
Datele atrag atenţia prin două elemente: faptul că ocupanţii primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica naţională, dar performează în domeniile lor de activitate şi nivelul de încredere în Diana Şoşoacă peste aşteptări, ceea ce arată existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă", a precizat Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9737 RON
0.00120
USD
USD: 4.5689 RON
0.01840
GBP
GBP: 5.9158 RON
-0.01050
HUF
HUF: 1.2665 RON
-0.00390
BGN
BGN: 2.543 RON
0.00060
CHF
CHF: 5.0989 RON
0.00700
Convertor valutar

Rezultat: ---