Externe Locale Showbiz Economic Politic

Comisia Europeană pregătește terenul pentru un comisar dedicat Apărării în contextul tensiunilor globale

schedule 15 feb. 2024, 17:08

Comisia Europeană pregătește terenul pentru un comisar dedicat Apărării în contextul tensiunilor globale
artjazz/Shutterstock
UE planifică consolidarea apărării, cu posibil comisar dedicat, în contextul tensiunilor globale și războiului din Ucraina.

În cadrul Uniunii Europene se conturează planuri ambițioase pentru consolidarea capacităților de apărare, o mișcare subliniată de intenția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a numi un comisar european dedicat exclusiv apărării. Această propunere vine într-un moment în care tensiunile militare pe plan global, în special războiul din Ucraina, împing statele membre către o cooperare mai strânsă în domeniul securității.

Anunțul, făcut de o purtătoare de cuvânt a Comisiei, indică o schimbare de paradigmă în structura executivului european, care ar putea include acest nou rol în cadrul colegiului de comisari format din 27 de membri, câte unul pentru fiecare stat membru. Această mișcare ar putea fi un răspuns la declarațiile controversate ale fostului președinte american Donald Trump, care a sugerat că SUA ar putea să nu mai apere țările NATO reticente să investească în apărarea lor.

Ursula von der Leyen, care se pregătește să candideze pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, și-a exprimat clar sprijinul pentru această inițiativă. În prezent, responsabilitățile legate de industria de apărare sunt gestionate de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, care a fost însărcinat să intensifice eforturile de consolidare a apărării europene în lumina agresiunii ruse în Ucraina.

O Europă mai sigură și mai autonomă în ceea ce privește apărarea este un obiectiv strategic care pare să câștige teren, iar înființarea unui post de comisar pentru apărare ar putea fi un pas semnificativ în această direcție. Într-o lume în care alianțele tradiționale sunt puse sub semnul întrebării, UE își consolidează capacitatea de a răspunde independent la amenințările de securitate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---