Zelenski: „Rusia vrea să distrugă Republica Moldova”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul discursului de la Consiliul Europei, că Rusia intenționează să distrugă Republica Moldova pe plan politic. Liderul de la Kiev a afirmat că a atenționat-o și pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
Zelenski atenționează Republica Moldova. Rusia urmărește să distrugă țara
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că autoritățile de la Moscova au stabilit un plan prin care urmăresc distrugerea Republicii Moldova pe plan politic. Liderul de la Kiev spune că deține aceste informații de la un spion ucrainean.
Zelenski a atenționat-o și pe Maia Sandu despre planul diabolic al rușilor și susține că Moscova urmărește să pună stăpânire pe teritoriul dintre Nistru și Prut.
„Am vorbit cu președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, am informat-o despre ce a reușit să afle spionajul nostru, despre planul rusesc privind distrugerea situației politice în Republica Moldova. Un act rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă țară, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra ei. Am preîntâmpinat despre acestea riscuri Moldova, pentru a o apăra. Fiecare dintre voi ar fi făcut așa. Nu știm dacă la Moscova a fost dat ordinul să fie aplicat acest plan, dar am văzut că sunt tentative. Au încercat asta contra Ucrainei, contra altor țări din Europa”, a declarat președintele Ucrainei.
Momentan, administrația prezidențială de la Chișinău nu a venit cu o reacție referitoare la declarațiile făcute de Zelenski.
Citește și:
> De ce crede Lukașenko că a apărut problema Transnistriei
> Marea Britanie ar fi purtat discuții secrete cu Rusia încă de la începutul războiului
> Vladimir Putin, după rebeliunea lui Prigojin: trei variante pentru grupul Wagner
Lavrov spune că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei
Anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a lansat o serie de amenințări la adresa Republicii Moldova. Acesta a declarat că țara ar putea avea aceeași soartă ca cea a Ucrainei, mai ales după ce Maia Sandu și-a manifestat dorința de a introduce ţara în NATO sau de a o uni cu România.
„Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a spus reprezentantul Kremlinului.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău au negat acuzațiile, afirmând că acestea fac parte din strategia diplomației ruse.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.