Fără miere din Ucraina pe rafturi. Apicultorii români: ajunge la noi la prețuri mici, de o calitate îndoielnică

03 mai 2023, 10:26
Foto: Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

După fermieri, și apicultorii români se revoltă împotriva produselor ucrainene care au invadat piața. Spun că, din cauza acestora, nu-și mai pot vinde marfa. Mierea vecinilor ajunge pe rafturile noastre la prețuri extrem de mici și cu peste 40% față de mierea produsă la noi, fiind de o calitate îndoielnică. Cea străină ar fi un amestec din mai multe state, inclusiv din China. 

Apicultorii români nu mai vor mierea din Ucraina pe rafturile noastre

Apicultorii se pregătesc de prima recoltă de miere din acest an, iar cei mai mulți dintre ei își vor vinde produsele direct la poarta fermei, fiindcă nu ajung în marile magazine, care sunt deja sufocate de produsele de import. 

„Marea Rusie nu a mai primit miere din Ucraina şi Europa a deshis larg porţile”, este concluzia trasă de Ioana Fetea, Asociația Crescătorilor de Albine.

Ucraina produce anual peste 70.000 de tone de miere și mai mult de jumătate o exportă, inclusiv la noi în țară. Însă date concrete nu au nici măcar autoritățile.

„Nu există un import controlat, în sensul în care să ştim că intră o mie de tone, 1.500. Intră la liber, cât se poate intra. Mierea vine la nişte preţuri de dumping, foarte scăzute. Producerea unui kilogram de miere, undeva la 2,3 - 2,4 euro, de la ei intră la 1,3-1,5”, a completat Ioana Fetea, Asociația Crescătorilor de Albine.

Acum, în magazine, un borcan cu miere din import costă 14 lei, în timp ce un borban cu miere românească, la același gramaj, ajunge la 20 de lei, deci este o diferență de peste 40% între cele două.

Apicultorii români cer și ei un sprijin financiar de la Comisia Europeană pentru a-și acoperi pierderile și susțin că vor ca importurile de miere din Ucraina să înceteze.

„A pătruns miere din Ucraina. Ucraina e cel mai mare producător de floarea-soarelui din lume. Floarea soarelui la ei e tratată cu pesticide care sunt interzise în UE. Şi aceste reziduuri de pesticide se regăsesc şi în miere”, a transmis Ion Cioroianu, Asociația Fermierilor din România, pentru Observator. 

Inspectorii au demarat controale

Autoritățile spun că monitorizează mierea din Ucraina, iar inspectorii au demarat controale. „Au fost prelevate inclusiv de la importatori, în urma controlului desfăşurat. Au existat suspiciuni generate de nivelul olfactiv sau gustul produselor pe care le-au ridicat colegii mei”, Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Anual, România produce între 25 și 30 de mii de tone de miere, în funcție de vreme. Jumătate merge la export, iar cealaltă jumătate se consumă intern. Cele mai recente date publicate de Oficiul European de Luptă Anti-fraudă arată că jumătate din mierea vândută și mâncată în Europa este contrafăcută. 

UE limitează importurile anumitor produse agricole din Ucraina

Comisia Europeană a adoptat, în data de 2 mai, măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina,sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Măsurile sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale UE. Acestea vizează doar patru produse agricole: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui (originare din Ucraina).

Ele urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile, intrate în vigoare în 2 mai, vor dura până pe 5 iunie 2023. 

Fermierii români ar urma să primească despăgubiri de 30 de milioane de euro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat marţi că România va mai primi aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru spijinirea fermierilor afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina.

„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Vă spuneam în momentul de început, când am tot interpretat şi dumneavoastră şi noi toţi ceilalţi, care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date României, că suma, în prima fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul.
Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor. Astfel, pe de o parte, se acordă un sprijin real fermierilor români, pe de altă parte, este o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut Ţara Românească, ştiind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul cerealelor şi al fluxului de cereale pe piaţa României”, a spus Petre Daea.


Citeste si