Există vreo legătură între cutremurul din Gorj și cel din Turcia? Răspunsul unui specialist INFP

14 feb. 2023, 10:07
Foto: Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Gorj, a creat panică printre olteni, mai ales după catastrofa din Turcia și Siria, îndeosebi că epicentrul celui mai recent seism din România a fost surprinzător, fiind un lucru destul de rar întâlnit. Există vreo legătură între cutremurul din Gorj și cel din Turica? Un specialist de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a oferit răspunsul. 

Specialist INFP, despre o posibilă legătură între cutremurul din Gorj și cel din Turcia

Epicentrul cutremurului a fost în Oltenia, județul Gorj, lucru rar întâlnit, și s-a putut simți în tot vestul țării. Prin urmare, nu e de mirare că toată lumea s-a întrebat dacă există o legătură între seismul din Gorj și ceea ce s-a întâmplat în Turcia și Siria.

„Cutremurele sunt peste tot. Și ieri, și astăzi au fost cutremure. Nu ar trebui să fie nicio legătură, mai ales că dacă ne uităm la faliile care se mișcă și faliile din Turcia către Europa sau în zona asitatică către Europa ar trebui să nu aibă legătură.
Posibilitate de influență nu există pentru că mișcările sunt diferite. Zona aceasta de aici are legătura cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, Zona Adriatică, Italia”, a explicat Constantin Ionescu, director general INFP. 

La ora 16:58, pământul a început să se clatine în Târgu Jiu, județul Gorj. Un cutremur de 5,2 pe scara Richter a îngrijorat oamenii. Seismul a fost urmat de încă patru replici, ultima dintre ele la aproape o oră distanță. Cu epicentrul la numai 20 de kilometri de Târgu Jiu și o adâncime mică, de 17 kilometri, catastrofa naturală a făcut ca undele să se resimtă în 18 județe din sudul, vestul și centrul țării, inclusiv în Serbia și Bulgaria. 

Cutremurul din Gorj a avut patru replici

„Epicentrul a fost în Gorj. L-am resimţit foarte tare, ne-am panicat în primă fază, pentru că părea că intensitatea creşte constant. A plecat de la o simplă mişcare, dar intensitatea a fost mare. Cel puţin eu nu am mai simţit un astfel de eveniment”, a spus Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu.
„Oamenii sunt speriaţi, vă daţi seama, şi după tot ce s-a produs în Turcia, a venit (n.r. cutremurul) destul de rău acum, pentru ei”, a transmis Laurențiu Turcilă, primar Lelești. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) a trimis echipe de recunoaștere în fiecare județ. „N-au venit apeluri de le 112 și colegii care au ieșit la verificări, toți au raportat lipsa unor efecte. Este normal, având în vedere tragedia din Turcia, ca un astfel de cutremur să fie mai atent monitorizat”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU. 

Cutremurul din Gorj a fost urmat de patru replici, cea mai mare de 3,4 pe Richter, la aproape o oră distanță de primul seism, toate cu epicentrul în aceeași zonă seismică din Gorj.

„A fost cel mai mare de până acum, este o surpriză și pentru noi, pentru că ne ocupăm de cutremure”, a afirmat Constantin Ionescu, director general INFP. 

Cutremurul de 7,8 pe Richter din Turcia s-a produs la o adâncime de 7 kilometri și la o distanță de aproape 33 de kilometri de Gaziantep, foarte aproape de granița cu Siria. Seismul a fost atât de puternic încât s-au simțit tremurări în toată regiunea, până în Israel, Liban și Cipru. 

După câteva ore, cutremurul a fost urmat de o replică de magnitudine de 7,5, fenomen care i-a uimit chiar și pe experți.  Seismul cu epicentrul în sud-estul Turciei s-a simţit pe tot teritoriul Siriei, dar şi în Liban, Irak şi Cipru. Seismografele l-au detectat la distanţe şi mai mari, chiar şi în Groenlanda, au anunțat seismologii danezi. 

Cutremurul din Turcia, cel mai puternic întregistrat acolo din 1999

Cutremurul a fost cel mai puternic înregistrat în Turcia din anul 1999. Imagini ale acelorași locuri, făcute înainte și după seism, dovedesc amploarea distrugerilor. A fost serios avariat și unul dintre cele mai vechi castele din lume, ridicat încă de pe vremea Imperiului Roman. În Turcia s-au prăbușit peste 5.600 de clădiri, conform oficialităților din această țară, la care se adaugă distrugerile extinse din Siria. 

Estul Turciei este la intersecția dintre două plăci tectonice, iar cutremurele sunt destul de frecvente, dar intensitatea lor este, în general, mai redusă. Un seism de o astfel de magnitudine nu s-a mai produs în regiune din secolul al XII-lea, conform specialiștilor.



Citeste si