Lumina Sfântă s-a aprins cu o oră mai târziu la Ierusalim
La ora 14:55, primii credincioși au primit Lumina Sfântă din mâinile Patriarhului Ierusalimului. Îmbrăcat doar cu un veşmânt alb, aşa cum este tradiţia, părintele Teofil a înconjurat de trei ori biserica, apoi a scos din mormânt patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări aprinse, după ore de rugăciune și agonie.
Flacăra Sfântă s-a aprins cu o oră mai târziu decât în ultimii ani. Tensiunea la Sfântul Mormânt a fost crescută în așteptarea Luminii Sfinte. Dar pogorârea Focului Sfânt nu se întâmplă mereu la aceeași oră, e pur și simplu o minune, sau pentru unii un mister, care se petrece în fiecare an.
Mormântul Sfânt a fost sigilat după ce, anterior, a fost inspectat de trei polițiști civili, care nu sunt creștini, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare.
Citește și:
Pericolul de Paște: candelele aprinse de Înviere. Sfaturi pentru a le păstra în siguranță
Vine lumina din Țara Sfântă: drumul de la Ierusalim în România
De regulă, sunt trei oameni ai legii - un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel, care au rolul de a controla Mormântul Sfânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. Ei îi percheziționează și pe cei 2200 de credincioși care pătrund acolo în momentul ceremoniei religioase, apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân ei.
Se spune că Lumina Sfântă coboară din cer, prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și, preț de câteva minute, flacăra poate fi atinsă fără să ardă.