Special

Mii de credincioși, martori la miracolul ortodoxiei. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim cu o oră mai târziu decât în ultimii ani

schedule 16 apr. 2023, 08:14

Mii de credincioși, martori la miracolul ortodoxiei. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim cu o oră mai târziu decât în ultimii ani
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

La Mormântul Sfânt, Lumina Sfântă s-a pogorât miraculos din cer sub ochii a mii de credincioși de pe planetă, imaginile din Ierusalim fiind transmise în toate colțurile lumii, dar cu o oră mai târziu decât în ultimii ani. „Veniți de luați lumină!”, a fost chemarea tuturor preoților; chemarea care a unit lumea creștină și a reînnoit credința. 

Lumina Sfântă s-a aprins cu o oră mai târziu la Ierusalim

La ora 14:55, primii credincioși au primit Lumina Sfântă din mâinile Patriarhului Ierusalimului. Îmbrăcat doar cu un veşmânt alb, aşa cum este tradiţia, părintele Teofil a înconjurat de trei ori biserica, apoi a scos din mormânt patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări aprinse, după ore de rugăciune și agonie.

Flacăra Sfântă s-a aprins cu o oră mai târziu decât în ultimii ani. Tensiunea la Sfântul Mormânt a fost crescută în așteptarea Luminii Sfinte. Dar pogorârea Focului Sfânt nu se întâmplă mereu la aceeași oră, e pur și simplu o minune, sau pentru unii un mister, care se petrece în fiecare an.

Mormântul Sfânt a fost sigilat după ce, anterior, a fost inspectat de trei polițiști civili, care nu sunt creștini, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare.

De regulă, sunt trei oameni ai legii - un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel, care au rolul de a controla Mormântul Sfânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. Ei îi percheziționează și pe cei 2200 de credincioși care pătrund acolo în momentul ceremoniei religioase, apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân ei.

Se spune că Lumina Sfântă coboară din cer, prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și, preț de câteva minute, flacăra poate fi atinsă fără să ardă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---