Cum s-a văzut în presa de la Viena vizita lui Karner în România. Așteptări scăzute la București

27 apr. 2023, 08:34
Foto: Ministerul Afacerilor Interne, România/Facebook
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Gerhard Karner nu a dat nicio speranţă României pentru o posibilă aderare la Schengen. Ba chiar a respins cererea guvernului român de stabilire a unui calendar, în cadrul unei întâlniri cu omologul Lucian Bode la București. Cel din urmă a văzut, totuși, o ameliorare a situației în relațiile care s-au răcit în urmă cu patru luni și jumătate, a scris presa austriacă, preluând un material al agenției naționale de presă APA. 

Vizita lui Karner în România, în presa de la Viena

În cadrul vizitei pe care a efectuat-o miercuri la Bucureşti, ministrul de interne Gerhard Karner (membru al partidului conservator ÖVP) nu a dat speranţe României de a pune capăt prea curând blocării aderării acestei ţări la Schengen. 

Sistemul unui spaţiu Schengen fără controale la frontiere nu funcţionează bine, a spus ministrul de interne. „Suntem încă foarte departe de un sistem funcţional în acest moment”, a declarat Karner. 

Germania recunoaște acest lucru atunci când extinde controalele la frontieră față de Austria, așa cum a făcut acum trei săptămâni, a marcat Karner, care s-a referit la țara vecină care face presiuni pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengen.

„Nu mă lupt cu România sau a ministrul român de interne, Lucian Bode, ci împreună luptăm pentru ca sistemul să funcţioneze", a subliniat el. 

Împreună, spune Karner, vor să facă presiuni asupra Comisiei Europene pentru ca managementul frontierelor externe să fie mai puternic şi mai robust. Nu a vrut să dea însă o dată pentru sfârşitul blocării extinderii Schengen.

Totuși, Lucian Bode și-a exprimat speranța că, în cele din urmă, vizita lui Karner va contribui „la deblocarea procedurii de aderare la Schengen”. 

Karner: „Nu este sarcina mea să fac pe profesorul”

Ministrul austriac nu a răspuns ce ar trebui să facă România concret pentru a intra în Schengen. „Nu este sarcina mea să joc rolul unui profesor superior”, le-a spus el jurnaliștilor care călătoreau cu el.

România face multe, a recunoscut oficialul, și a lăudat cooperarea bilaterală în lupta împotriva traficanților. Dar ministrul a explicat că ceea ce nu funcționează este întreg sistemul, referindu-se la necesitatea unei acțiuni din partea Comisiei Europene.

În cadrul întâlnirii, Karner şi Bode au semnat un plan de acţiune pentru combaterea migraţiei ilegale. S-a convenit ca poliţiştii austrieci aflaţi în misiune în Ungaria la frontierele cu România şi Serbia să poată efectua pe viitor patrule comune şi în zona punctului de trecere a frontierei româneşti de la Nădlac.

Amintim că ministrul de Interne al Austriei este cel care a votat „Nu” pentru România la Schengen, în decembrie 2022, la Bruxelles.

Motivele expuse au fost: problemele legate de migrație cu care se confrunta întreaga Uniune Europeană, spunând că migranții vin și din România și că este o reală problemă când vor fi rezolvate problemele la frontiere. 



Citeste si