Ciucă s-a întâlnit cu premierul Recean: „România este cel mai sincer și de încredere partener al Republicii Moldova”
Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, miercuri, cu noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean. Cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din Moldova, dar şi despre subiecte economice.
Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu noul premier al Republicii Moldova
Premierul României, Nicolae Ciucă, și premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, s-au întâlnit, miercuri, la București. Cei doi oficiali au abordat mai multe subiecte de discuție, însă unul dintre cele mai importante a fost securitatea Moldovei în perioada războiului din Ucraina.
Premierul Ciucă a declarat că în ultima perioadă au existat mai multe tentative de a destabiliza Moldova, în special pe plan politic. Au existat un șir de proteste, de provocări și de informații precum că autoritățile ruse pregătesc o lovitură de stat la Chișinău.
Oficialul român a afirmat că Moldova are parte de o puternică susținere din partea statului român, în special în aceste timpuri complicate, iar România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienței, un exemplu fiind crearea unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova.
Citește și:
> Statul strânge cureaua: Ciucă, ultimatum pentru bani la buget
> Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului
> Se pregătește rotativa guvernamentală. Surse PNL: Va avea loc până la începutul lunii iunie
"Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.", a declarat Nicolae Ciucă.
România este al doilea investitor în Republica Moldova
Cei doi premieri au discutat și despre planurile Republicii Moldova cu privire la integrarea europeană. Ciucă spune că s-a discutat despre liberalizarea completă a comerțului sau reducerea tarifelor de roaming, despre necesitatea de a grăbi proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, care sunt extrem de importante pentru asigurarea independenței energetice a Moldovei.
Citește și:
> Noul premier de la Chișinău va efectua prima vizită oficială la București, în martie
> Premierul Ciucă, vizită oficială în Republica Moldova. Se va întâlni cu Maia Sandu și Dorin Recean
> Răsturnare de situație! Noi modificări cu privire la măsurile de austeritate
Acordarea sprijinului bugetar de peste 10 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, lemnele de foc pentru încălzire, păcura, carburanții sunt doar câteva dintre faptele României prin care a demonstrat cât de mult susține Moldova.
„România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al R.Moldova", a afirmat Ciucă.
De asemenea, premierul român a menționat faptul că România este al doilea investitor în Republica Moldova. Statul român va rămâne în continuare alături de Moldova pentru a ajuta la depășirea crizelor actuale și presiunile care pun în pericol securitatea statului.
„Ne dorim foarte mult şi vom acționa să creștem investițiile în R.Moldova, am convenit să folosim oportunitățile și potențialul de afaceri din ambele țări. Există un potențial de cooperare cât se poate de larg și cred că domeniul economic și comercial poate să vină să aducă un sprijin atât cetățenilor români, cât și celor din R.Moldova. Avem nevoie de stabilitate socio-economică", a declarat premierul României.
Recean, după vizita la București: România, cel mai important partener comercial al Moldovei
Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că în programul de guvernare al Republicii Moldova sunt stabilite mai multe obiective clare, printre care se numără relația parteneriatului strategic cu Bucureștiul, avansarea rapidă în procesul de aderare la UE, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare și implementarea a cât mai multe proiecte de infrastructură. Însă toate acestea sunt posibile doar dacă Moldova se va implica activ și responsabil pentru îndeplinirea acestor scopuri.
Citește și:
> Schroeder crede că amiciția cu Putin ajută Ucraina
> Maia Sandu în vizită neașteptată la Comrat
> Vladimir Putin, discurs important despre războiul din Ucraina, după ce Biden a mers la Kiev
„România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Vin cu un mesaj pentru oamenii de afaceri de pe ambele părți ale Prutului, pe care vreau să îi încurajez să își extindă afacerile și să folosească potențialul economic. În curând vom avea piețe financiare integrate, iar piața de capital de la București va fi accesibilă din Chișinău. Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă, afacerile noastre vorbesc aceeași limbă, iar prin transpunerea legislației europene malurile Prutului devin și mai apropiate pentru mediul de afaceri.", a declarat oficialul de la Chişinău.
Premierii au discutat și despre dezvoltarea parteneriatului strategic la nivelul sectorului energetic. Recean a menționat că Moldova își dorește atragerea investițiilor companiilor din România în sectorul energetic din Moldova, domeniu cu potențial în colaborarea noastră. În discuție a fost adus și subiectul
Citește și:
> Discuții SUA-China despre ajutorul pentru Rusia
> Anamaria Prodan, adevărul despre căsătoria lui Reghecampf cu Mariana Pfeiffer
> Dana Roba, susținută de Beni în procesul cu Daniel Balaciu: „M-am simțit în siguranță”
„Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, R.Moldova a rămas fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureștiul și companiile energetice românești au fost alături de noi și am reușit asigurarea cetățenilor noștri cu energie electrică. Gazoductul Iași-Chișinău, folosit, este hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din R.Moldova", a declarat oficialul de la Chişinău.
Premierul moldovean a mai transmis că la Chişinău vor fi trimişi experţi de la Bucureşti pentru a oferi consiliere în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.