Politic

Statul strânge cureaua: Ciucă, ultimatum pentru bani la buget. Anunțul premierul despre înghețarea angajărilor la stat

schedule 11 apr. 2023, 07:43

Statul strânge cureaua: Ciucă, ultimatum pentru bani la buget. Anunțul premierul despre înghețarea angajărilor la stat
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor să îi prezinte, până miercuri, un plan modul pentru reducerea cheltuielilor, iar instituțiilor să ajungă să realizeze o colectare așa cum este planificată. 

Premierul Nicolae Ciucă, anunț despre înghețarea angajărilor la stat

Șeful Executivului a mai spus că miniștrii nu pot să vină acum să îi sperie pe români că urmează să rămână fără locuri de muncă sau fără salarii. Totuși, dacă analiza pe care o va face Guvernul arată că este necesară sistarea angajărilor la stat, o astfel de măsură va fi discutată în coaliție și asumată la nivel guvernamental. 

„Am discutat şi am rugat şi la conferinţa de presă după şedinţa Biroului Politic şi rog şi acum pe toţi cei care livrează informaţii şi adresează întrebări responsabililor guvernamentali, astfel încât să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populaţiei.
Fiecare dintre aceste opţiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat şi desigur că fiecare dintre ele poate să constituire o analiză dar am dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii. 

Ca atare chibzuirea bugetului mi se pare normal, în condiţiile în care, după un an 2022 în care am avut o evoluţie pozitivă, în care bugetul naţional a crescut în valoare nominală cu aproxivativ 49 de mialirde de euro, în condiţiile în care am avut investiţii străine aproape 11 miliardde, am avut cea mai mare absorbţie de fonduri europene, de când suntem membri UE”, a spus premierul întrebat despre reducerea cheltuielilor la nivelul statului. 

Prim-ministrul a menționat că anul acesta nu este vorba numai de noi, ci de întreg continentul, care este afectat de consecințele războiului din Ucraina, cât și a inflației, a problemelor create de lanțurile de aprovizionare, logistice, de producție și este nevoie să ne chibzuim aceste cheltuieli. 

„Totodată, din toate aceste variante, s-a ales doar varianta care poate să îi înspăimânte pe oameni. Există varianta în care noi, ca guvern, trebuie să ne manifestăm cât se poate de profesionist şi responsabil, să rezolvăm problema colectării taxelor.
Sunt soluţii şi toate aceste soluţii trebuie derulate prin instituţiile statului şi le cer instituţiilor statului să îşi facă datoria şi să ajungă să realizeze o colectare aşa cum este ea planificată. Le-am cerut, în scris, pentru că am spus şi o repet, îmi asum orice decizie pe care o iau şi aici este vorba de responsabilitate.

Este responsabilitatea noastră faţă de români, nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului şi le-am cerut ca până miercuri să vină să îmi prezinte o situaţie de principiu cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile. Este absolut normal, sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile”, a precizat premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că „oamenii să ştie că după 3 luni de zile avem un deficit de 1,4, la început de trimestru şi este bine să luăm măsurile la început de ani astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu ştim cum să rezolvăm această problemă".

„Ca atare, dacă găsim şi sunt convins că găsim, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanţelor, la nivelul fiecărui ordonator de credite, să vină cu aceste soluţii şi atunci un echilibru, o balansare între cheltuieli şi colectare ne poate asigura liniştea necesară pentru acest an”, a completat premierul Ciucă. 

Anunț despre sistarea angajărilor la stat

Întrebat dacă este posibil să fie sistate angajările în sistemul bugetar, Nicolae Ciucă a răspuns: „În anul 2022 discutăm de o diferenţă de locuri de muncă în plus, la nivelul instituţiilor statului, de aproximativ 17.774....Toate acestea s-au întâmplat prin angajările care s-au făcut la nivelul Ministerului Educaţiei, am discutat despre programul Creşe şi Grădiniţe şi a fost nevoie să încadrăm cu personal.

La nivelul Ministerului afaceriloir Interne, peste 5.000 de angajaţi (..) discutăm de Ministerul Fondurilor europene, pentru că a trebuit să ne mărim aparatul administrativ, să fim în măsură să gestionăm fondurile alocate României şi s-a dovedit că a fost o măsură bună pentru că am reuşit să absorbim 11,3 miliarde de euro şi desigur la celelalte ministere, doar că cifrele au fost mici.

Totodată, a fost o măsură prin care am stopat angajările la nivelul fiecărei instituţii, lăsând totuşi posibilitatea ca în funcţie de nevoi, prin memorandum, pentru că aşa s-au angajat acele funcţii, să crească angajările în anumite ministere”, a explicat şeful Executivului 

„Dacă în urma analizei de acum pe care o vom face la Guvern, vom ajunge la concluzia că este necesară o astfel de măsură, o discutăm în coaliţie şi o asumăm şi la nivel guvernamental”, a mai spus Ciucă. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00260
USD
USD: 4.6818 RON
-0.01540
GBP
GBP: 5.8284 RON
-0.00100
HUF
HUF: 1.2591 RON
0.00400
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00140
CHF
CHF: 5.1289 RON
-0.01950
Convertor valutar

Rezultat: ---