Armistițiu Israel - Hamas, ziua 3. Israelul anunță că a primit o listă cu numele ostaticilor care urmează să fie eliberați duminică

26 nov. 2023, 09:56
Foto: HAITHAM IMAD/AGERPRES
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Război Israel - Hamas, a treia zi de armistițiu. Noi eliberări de ostatici și de deținuți sunt așteptate în cursul zilei de duminică, a treia zi de încetare temporară a focului. Israelul a primit deja o listă cu numele celor răpiți de Hamas, a anunțat premierul israelian Benjamin Netanyahu. 

A treia zi a armistițiului temporar dintre Israel și Hamas

„Oficiali în domeniul securităţii verifică lista”, a spus duminică biroul lui Netanyahu într-o postare pe reţeaua X (fostă Twitter).
„În numele coordonatorului Israelului pentru ostatici şi persoane dispărute, generalul în retragere Gal Hirsch, informaţia a fost transmisă familiilor ostaticilor; cerem ca mass-media să de dovadă de precauţie”, a mai spus biroul.
„Informaţii suplimentare vor fi oferite dacă va fi necesar şi vă cerem să nu răspândiţi zvonuri şi informaţii neoficiale”, a mai spus biroul lui Netanyahu, care nu a precizat câţi ostatici vor fi eliberaţi duminică.

Hamas a eliberat vineri un prim grup de 24 de ostatici, dintre care 13 cetăţeni israelieni şi 11 cetăţeni străini. La rândul său, Israelul a eliberat un grup mai mare de prizonieri palestinieni din închisorile sale.

Sâmbătă, gruparea islamistă a eliberat un al doilea grup de 17 ostatici. La rândul lor, autorităţile israeliene au eliberat 39 de prizonieri palestinieni, şase femei şi 33 de copii, din două închisori, ca parte a acordului de schimb cu Hamas.

Hamas, acuzat că a încălcat acordul cu Israel 

Kibbuțul Be’eri, de unde au fost răpiți 12 din cei 13 ostatici israelieni eliberați sâmbătă, acuză gruparea islamistă Hamas că a încălcat termenii înțelegerii pentru că a eliberat o fată de 13 ani, Hila Rotem, fără mama ei, Raya, conform The Times of Israel. 

„Hila se întoarce acasă fără mama ei, Raya, care rămâne în captivitate. Hamas a încălcat în mod grosolan acordul și a separat mama și fiica. (…) Trei copii din două familii din kibbuț au fost rupți de singurul lor părinte rămas”, se precizează într-o declarație transmisă de kibbuț și citată de site-ul israelian de știri Walla. Alți doi copii, Noam Or, în vârstă de 17 ani, și sora sa de 13 ani, Alma, au fost eliberați sâmbătă fără tatăl lor.


Citeste si