Aliații din NATO, informați de către Iohannis despre bucățile de dronă prăbușite pe teritoriul României. Reacția Alianței

07 sept. 2023, 07:20
Foto: Facebook/Klaus Iohannis
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că aliaţii NATO au fost informaţi cu privire la descoperirea unor bucăți, care foarte probabil sunt ale unei drone. Aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România, a transmis purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White. Afirmațiile vin după ce, în cursul zilei de miercuri, Ministerul Apărării a confirmat că o dronă s-a prăbușit pe teritoriul României, după două zile de incertitudine și declarații contradictorii. 

Reacția aliaților NATO după ce au fost informați despre bucățile de dronă prăbușite în România

„În situaţia în care ne aflăm, în situaţia de război la graniţa noastră, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, cum spun experţii. Astăzi, avem altă situaţie decât ieri. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credinţă şi în baza dovezilor de care am dispus noi.
Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii. Trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat - şi sunt convins că de bună credinţă - că nu există astfel de piese şi asta a fost comunicarea făcută public.
Între timp, situaţia s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste, după care vom face următorii paşi. Între timp am informat aliaţii NATO”, a spus președintele României după summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), într-o conferinţă de presă comună cu preşedinţii Poloniei şi Lituaniei şi premierul Croaţiei.

Oficialul a arătat că ambasadorul României la NATO, Dănuț Sebastian Neculăescu, a fost însărcinat să îi informeze pe secretarul general al NATO și pe aliați în legătură cu posibilul incident.

„Ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat, în primul rând, să informeze pe secretarul general, în al doilea rând să informeze aliaţii, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineaţă, când ambasadorul nostru în cadrul Consiliului Nord-Atlantic a informat oficial pe toţi aliaţii de posibilul incident şi de faptul că au fost găsite rămăşiţe care, foarte probabil, sunt de dronă.
Aici ne găsim în momentul de faţă şi în măsura în care cercetările aduc noi dovezi, putem să facem următorii paşi şi să comunicăm tot ceea ce se găseşte”, a mai spus Iohannis. 

NATO, reacție după incident

„Autorităţile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropierea graniţei cu Ucraina. Autorităţile române investighează incidentul. România a informat aliaţii NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, se spune în declaraţia purtătorului de cuvânt.
„Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre”, reaminteşte Dylan White. 
„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România”, transmite NATO în finalul declaraţiei.

Ministerul român al Apărării a anunțat că a identificat aseară, într-o zonă aflată la 400 de metri pe portul ucrainean Izmail, „elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă”. După două zile în care s-au contrazis cu oficialii ucraineni, care spuneau că resturi de dronă de proveniență rusească au căzut în România, oficialii au plecat pe teren. 

Pe lângă ministru, astăzi la Ceatalchioi au fost prezenţi comandantul forţelor aeriene, navale şi şeful Armatei Române, generalul Petrescu. 

Componentele dronei erau împrăștiate pe o rază mare. Au fost găsite resturi și la 100 de metri de Dunăre, în apropierea satului Plauru. Anchetatorii au căutat în întreaga zonă, iar rămășițele sunt analizate acum de experți militari, care vor stabili dacă fac parte dintr-o dronă lansată de ruși. 

Aparatul care ar fi căzut la noi costă 20.000 de dolari, este fabricat în Iran, cântăreşte aproape 200 de kilograme şi poate transporta 60 de kilograme de explozibil. Este greu detectat, de aceea armata lui Putin îl foloseşte cu predilecţie când atacă porturile ucrainene de la Dunăre.



Citeste si

27 feb. 2024, 10:30