Externe Politic

Alegeri parlamentare în Polonia. PiS a luat cele mai multe voturi, dar nu a reușit să își asigure majoritatea

schedule 16 oct. 2023, 07:36

Alegeri parlamentare în Polonia. PiS a luat cele mai multe voturi, dar nu a reușit să își asigure majoritatea
Foto: Captura video Donald Tusk/YT

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) la putere în Polonia s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică, arată un sondaj IPSOS realizat la ieșirea de la urne. Grupul politic a obținut doar 200 de locuri, mai puțin de jumătate din totalul de 460 de locuri ale Parlamentului. 

Populiștii de la PiS au luat cele mai multe voturi, dar nu au reușit să-și asigure majoritatea la alegerile parlamentare din România

Opoziţia centristă pro-europeană a câştigat majoritatea parlamentară la alegerile legislative de duminică din Polonia, învingându-i pe populiştii naţionalişti de guvernământ (PiS) şi extrema dreaptă la un loc, potrivit sondajelor la ieşire, transmite AFP.

Cele trei partide ale opoziţiei centriste, Platforma Civică (KO) a lui Donald Tusk, creştin-democraţii din A treia Cale şi Stânga, au câştigat împreună 248 de locuri, faţă de 212 locuri pentru PiS şi Confederaţia (extrema dreapta) împreună.

Prezența la vot la alegerile din Polonia a fost probabil cea mai mare de la căderea comunismului în 1989, a declarat duminică șeful comisiei electorale, Sylwester Marciniak , după ce un sondaj la ieșirea de la urne a estimat-o la 72,9%.

Cum a reacționat Donal Tusk, liderul opoziției

Liderul opoziției poloneze pro-europene, Donald Tusk, care conform sondajelor la ieșirea de la urne a câștigat majoritatea la alegerile legislative de duminică, a declarat că aceasta înseamnă „sfârșitul domniei PiS”. 

„Polonia a câștigat, democrația a câștigat, i-am alungat de la putere (...) este sfârșitul acestei perioade proaste, este sfârșitul domniei PiS”, a spus el după publicarea sondajelor. 

Liderul KO, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis că va repara relațiile Varșoviei cu Bruxellesul, care au fost tensionate de numeroase ciocniri pe teme precum independența justiției, drepturile LGBT și migrația.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică că naționaliștii săi de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), au câștigat alegerile parlamentare.

„Am câștigat. Lege și Justiție (PiS) este câștigătorul alegerilor parlamentare din 2023", a declarat el pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Naționaliștii aflați la putere, Lege și Justiție (PiS), vor încerca să formeze un guvern stabil dacă președintele le va da această sarcină, a declarat duminică premierul Mateusz Morawiecki, conform Reuters.

„Dacă președintele îi va încredința formarea unui guvern candidatului partidului câștigător, vom încerca să construim un guvern stabil", a declarat Morawiecki pentru postul public de televiziune TVP Info.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---