Ministerul Energiei a anunțat lansarea în consultare publică a proiectului Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, cu o perspectivă extinsă până în anul 2050. Documentul, care definește viziunea și obiectivele de dezvoltare ale sectorului energetic național, va fi supus dezbaterii publice până la data de 13 iulie, urmând să fie ulterior propus spre aprobare în Guvern.
Strategia Energetică ia în considerare schimbările economice, tehnologice și geopolitice la nivel global și regional, precum și provocările tranziției verzi, fluctuațiile piețelor și poziția strategică a României în UE și NATO. Documentul subliniază importanța securității energetice a României și a Republicii Moldova, evidențiind necesitatea de a satisface cerințele energetice ale ambelor state.
Citește și:
România își propune 86% energie verde până în 2050
România, beneficiind de un mix energetic diversificat și de resurse naturale, financiare și umane, își propune să modernizeze sectorul energetic, aliniindu-se la obiectivele de neutralitate climatică ale UE pentru anul 2050. Strategia vizează creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții, punând accent pe accesibilitate, inclusivitate și competitivitate economică.
Cele șase obiective fundamentale ale Strategiei sunt: securitate energetică, energie cu emisii scăzute de carbon, eficiență energetică, acces fizic și financiar la energie, piețe de energie eficiente și digitalizare, inclusiv dezvoltarea rețelelor inteligente și securitate cibernetică.
Principiile pe care se bazează Strategia includ prioritizarea securității de aprovizionare, dezvoltarea pe baza eficienței și raționalității economice, echitatea economică și socială, atingerea neutralității climatice, crearea unei piețe de energie libere și competitive, neutralitatea tehnologică, dezvoltarea sectorului de stocare a energiei și consolidarea lanțului de aprovizionare pentru industria energetică.
Citește și:
Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Ciprian Ciucu, la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Eduard Hellvig a demisionat din funcția de șef al SRI. „Pietrificarea în funcție nu este bună”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că strategia urmărește dezvoltarea sectorului energetic în condiții de securitate, competitivitate, accesibilitate și sustenabilitate, fără a implica costuri suplimentare pentru bugetul de stat. Publicul și părțile interesate sunt invitate să participe la procesul de consultare publică, trimițând sugestii și opinii la adresa de e-mail specificată de minister, care va organiza și evenimente publice de consultare în această perioadă.