Rusia a început exerciții cu rahcete balistice Yars și câteva mii de soldați
Președintele rus Vladimir Putin vrea ca sistemul de rachete intercontinentale Yars, înlocuit de sistemul Topol, să devină parte a „armelor invincibile” ale Rusiei și principalul pilon al componentei terestre a arsenalului său nuclear.
„În total, peste 3.000 de militari şi aproape 300 de echipamente sunt implicaţi în aceste exerciţii”, a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat publicat pe serviciul de mesagerie Telegram.
În exerciții sunt implicate centrul de control de la Omsk al forțelor pentru rachete strategice și personalul și comandamentul bazei de la Novosobirsk unde se află sistemele Yars. În timpul acțiunii, sistemele mobile Yars vor efectua manevre în trei regiuni rusești, a menționat ministerul, fără a preciza regiunile.
Citește și:
Exerciţii militare în România. Pe ce poligon militar vor avea loc pregătirile cu muniție reală
Rezerviștii, chemați de Armată la pregătire. Încep exerciţii de mobilizare în şase judeţe
Medicul Vlad Ciurea, despre băutura care activează creierul și înlătură toxinele din corp
Totodată, exercițiile vor verifica și o serie de măsuri de camuflare, cât și de contracarare a mijloacelor moderne de recunoaștere aeriană, împreună cu formețiuni și unități ale Districtului Militar Central și ale Forțelor Aerospațiale.
Sunt puține caracteristici tactice confirmate ale sistemelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, care ar avea o rază de acțiune operațională de 12.000 de kilometri. Conform bloggerilor militari, sistemele sunt capabile să transporte mai multe focoase nucleare care pot fi orientate în mod independent către țintă și pot fi montate pe un camion ori desfășurate în silozuri.
De la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a făcut multe exerciții militare pe cont propriu sau cu alte țări, cum ar fi China sau Africa de Sud. A intensificat și antrenamentele militare cu Belarusul, țară vecină atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, unde a desfășurat o serie de exerciții multilaterale în cursa anului trecut.
Citește și:
Analiza ISW despre strategiile Rusiei în Ucraina
Ucraina progresează în discuții pentru acorduri de securitate
Belarusul a declarat că hotărârea de a găzdui arme nucleare tactice rusești a fost răspunsul la sancțiunile occidentale și la ceea ce susține că ar fi o consolidare militară din partea statelor membre NATO în apropierea granițelor sale. Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarat îngrijorat de această decizie, chiar dacă Statele Unite spun că nu au văzut niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.
SUA au schimbat traseele dronelor din Marea Neagră după ce ruşii au doborât o MQ-9 Reaper
Decizia SUA de a schimba traseele dronelor de recunoaștere după incidentul cu avioane de vânătoare ruse produs pe 14 martie în Marea Neagră limitează capacitatea de a colecta informații despre războiul din Ucraina, a spus un oficial american, potrivit Mediafax.
Citește și:
Putin condiționează negocierile și crește trupele
Putin începe mandatul în vreme de tensiuni cu Occidentul
A început războiul între Rusia și Occident pe Sudul Global. Ce speră să obțină SUA și UE
14 martie - un aparat american de tip MQ-9 s-a prăbușit după presupusa coliziune cu un avion de vânătoare rus.
Schimbarea traseelor „limitează, în mod clar, capacitatea noastră de a colecta informaţii” despre războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului, citat de postul de televiziune CNN.
Oficialul a explicat că sateliții de spionaj pot compensa această problemă într-o anumită măsură, dar aceștia stau durate de timp mult mai scurte deasupra țintelor vizate.
Întrebat despre noile trasee ale dronelor militare americane, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a declarat:
„Nu facem comentarii despre misiuni, rute sau programări de operaţiuni. Nu discutăm despre operaţiuni de colectare de informaţiilor, dar putem spune că menţinem capabilităţi semnificative de colectare a informaţiilor” în regiunea Mării Negre şi în alte zone.