Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat recent intenția de a înscrie fostele închisori comuniste - Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraș - în Patrimoniul Mondial UNESCO. Această inițiativă are ca scop păstrarea și punerea în valoare a acestor locuri simbolice, care reprezintă fenomenul opresiunii comuniste și memoria victimelor regimului totalitar.
În cadrul unei postări pe Facebook, ministrul a menționat că a avut discuții aplicate pentru demararea procedurilor oficiale necesare acestui proces. Prin această acțiune, se urmărește asigurarea faptului că aceste situri nu vor fi uitate și că se vor menține ca spații ale memoriei, învățării și reflecției.
Ministerul Culturii, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului și partenerii implicați, a elaborat o foaie de parcurs care include obiectivele științifice și administrative necesare pentru a completa dosarul de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, în conformitate cu cerințele organizației.
Citește și:
Danemarca închiriază celule în Kosovo pentru deținuți expulzați
România este membru UNESCO din 27 iulie 1956 și are deja înscrise în Lista Patrimoniului Mondial 9 obiective, dintre care șapte culturale și două naturale. Cel mai recent adăugat este Peisajul minier de la Roșia Montană, care, din cauza planurilor de reluare a exploatării miniere, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.
Această inițiativă vine într-un context în care România se confruntă și cu alte provocări legate de patrimoniul său cultural, precum cererea de despăgubiri de 6,5 miliarde de dolari din partea companiei canadiene Gabriel Resources, în urma blocării exploatării miniere la Roșia Montană.