Externe

România a fost aleasă pentru Președinția Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicea Armelor Chimice

schedule 17 mar. 2023, 16:13

România a fost aleasă pentru Președinția Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicea Armelor Chimice
DCStockPhotography / Shutterstock

România a fost aleasă în calitate de președinte al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, a anunțat Ministrul Afacerilor Externe. România va intra în noua funcție începând de la sfârșitul lunii mai.

România, aleasă în funcția de președinte al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

În urma votului care a avut loc pe 16 martie 2023, România a fost aleasă în calitate de președinte al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice. Ministerul Afacerilor Externe a transmis vestea, menționând că România a fost apreciată pentru sprijinul acordat Organizației pe parcursul ultimilor ani.

„Rezultatul votului din 16 martie 2023 constituie o recunoaștere a prestației României la nivelul Organizației, dar și o apreciere a sprijinului concret pe care România l-a oferit OIAC în ultimii ani, în contextul investigațiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria, atentatul de la Salisbury și otrăvirea disidentului rus Aleksandr Navalnîi.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, această reușită reprezintă o recunoaștere a potențialului țării noastre de a contribui la consolidarea și promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului multilateral. Alegerea României pentru această funcție a avut loc în urma declanșării războiului din Ucraina de către Federația Rusă, astfel punând în pericol atât securitatea europeană, cât și cea mondială.

De asemenea, MAE a mai menționat că România va exercita pentru „implementarea eficientă a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva îndeplinirii obiectivului principal – eliminarea armelor chimice la nivel global”.

Cine ocupă funcția de președinte al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

Totodată, România va contribui și la consolidarea capacității Organizației de a răspunde provocărilor din domeniul armelor chimice, în special la amenințările cu privire la reapariția acestei categorii de arme. Președintele Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice va fi ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu.

MAE subliniază că Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pune în aplicare Convenția cu privire la Interzicerea Armelor Chimice și astfel aduce împreună 193 de state membre din populația globului.

„Sub supravegherea OIAC a fost distrus 99% din arsenalul chimic declarat de statele posesoare. Convenţia a fost semnată la 13 ianuarie 1993 și a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, fiind primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă”, arată sursa citată.

Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997

România s-a alăturat Convenției la data deschiderii de semnare și a fost autorizată la data de 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), în timp ce instrumentele de aprobare au fost depuse la Secretarul General ONU în data de 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, după care în 2004 a fost completată şi modificată.

„Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace. Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre reprezentând cele 5 grupuri regionale şi supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei”, indică MAE.

Este pentru prima dată când România deține funcția de Președinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Anterior, România a ocupat funcția de Vicepreședinte în mai 2000 – mai 2001 și mai 2019 – mai 2020.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---