Social Politic

PUSL, proiect pentru tinerii români care vor să își cumpere prima locuință

schedule 01 aug. 2023, 11:05

PUSL, proiect pentru tinerii români care vor să își cumpere prima locuință
Fabio Balbi/Shutterstock

În timpul primei ședințe a biroului executiv al PUSL, condus de noul preşedinte Cristian Popescu Piedone, s-a votat propunerea de a începe dezbaterile pe iniţiativa umaniştilor cu privire la crearea unui fond de ajutor financiar pentru tinerii care vor să își achiziţioneze o locuinţă.

PUSL vine în ajutorul tinerilor români care vor să își cumpere mai simplu o locuință

Potrivit unei inițiative a parlamentarilor umaniști, tinerii români căsătoriți cu vârste sub 35 de ani ar putea să își cumpere o locuință mult mai simplu. Firmele care au un profit de peste un milion de lei pot contribui cu un procent pentru a susţine generaţiile viitoare să își cumpere o casă.

"Nu este o lege de impunere. Este voluntară. Nu spunem: dacă ai câştigat 100 de milioane, trebuie să dai atât. Nu, tată. Vrei să te simţi, să ai unde", a declarat Cristian Popescu Piedone, preşedinte executiv PUSL.

Potrivit propunerii, doritorii pot folosi aceste sume de bani în calitate de împrumut pentru plata avansului cerut de băncile din țară. Astfel, sumele de bani ar urma să fie returnate în termen de zece ani.

Proiectul PUSL a trecut de Senat

Preşedinte Birou Executiv PUSL, Graţiela Gavrilescu, spune că tinerii din România au nevoie de o locuință, acolo unde își pot stabili un cămin și întemeia o familie. PUSL a propus să înființeze Fondul de Solidaritate, un fond care să ofere un avans tinerilor căsătoriți care își doresc un imobil al lor.

"Tinerii au nevoie de locuinţe. Îşi întemeiază familii, dar de fiecare dată, atunci când se gândesc să facă un copil, se gândesc: unde stăm? Iniţiativa noastră legislativă se referă clar: 1% din profitul firmei respective să fie dat către Fondul de Solidaritate, un fond de solidaritate care să constituie avans pentru familia care vrea să îşi achiziţioneze, fie pe Prima Casă, dacă nu pe acest program pe alt program, fie din banii proprii, dar să dea avans la casă şi să îşi facă un credit ipotecar", a explicat Graţiela Gavrilescu, preşedinte Birou Executiv PUSL.

Proiectul urmează să fie pus pe ordinea de zi în noua sesiune parlamentară. Lavinia Şandru, preşedintele Institutului de Studii Social Liberale, speră ca proiectul să treacă și de Camera Deputaților în toamnă.

"Eu sper ca, de exemplu, legea privind Fondul de Solidaritate pentru tineri, în toamnă, să treacă şi de Camera Deputaţilor şi să devină lege pentru că a depăşit toate termenele, prin urmare plenul Camerei Deputaţilor poate să o voteze fără nicio problemă", a precizat Lavinia Şandru, preşedintele Institutului de Studii Social Liberale.

Proiectul parlamentarilor umanişti a trecut de Senat, iar acum se află la Camera Deputaților, care este și for decizional.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---