Sănătate

Tratamentul revoluționat care ar putea salva vieți. În România, 4 din 10 adulți suferă de această boală

schedule 22 iul. 2023, 09:26

Tratamentul revoluționat care ar putea salva vieți. În România, 4 din 10 adulți suferă de această boală
Foto: Shutterstock

Un tratament revoluționar pentru hipertensiune a intrat în ultimele faze ale studiului pe oameni. Este vorba despre o soluție injectabilă care se administrează o dată la șase luni și i-ar scuti pe bolnavi de tratamentul zilnic. În România, 4 din 10 adulți suferă de această boală, supranumită ucigașul tăcut. 

Tratamentul revoluționar care ar putea salva vieți

Hipertensiunea este principala cauză de moarte prematură la nivel mondial. În România, patru din 10 adulţi suferă de boala supranumită ucigaşul tăcut. Peste 30.000 mor din cauza ei în fiecare an. 

Dar mai este puțin până când va veni și tratamentul. Este vorba despre o soluție injectabilă care se administrează o dată la șase luni și i-ar scuti pe bolnavi de tratamentul zilnic. 

Hipertensiunea, boala secolului

Sistemul vascular asigură transportul dângelui de la nivelul inimii către țesuturi și înapoi la inimă. Sângele circulă cu o anumită viteză și, totodată, cu o anumită presiune pe care o exercită asupra pereților vaselor pe care le traversează.

În general, pentru a putea regla presiunea exercitată de fluxul de sânge, pereții vasculari prezintă un strat muscular care asigură contracția și dilatația vasului, în scopul menținerii unei presiuni arteriale adecvate. 

Atunci când, din diferite cauze, calibrul vasului nu se mai poate adapta la schimbările presiunii, adesea se instalează hipertensiunea.

Presiunea din vasele de sânge depinde de forța de contracție a inimii, de volumul de lichid existent în patul vascular, de conținutul de minerale și de conținutul de albumine din ser, cât și de structura elastică a arterelor mari sau de gradul de contracție al mușchilor din pereții arterelor mici.

Atunci când această presiune crescută persistă o perioadă mai lungă și începe să afecteze întreg sistemul cardiovascular, apare boala numită hipertensiune arterială (HTA), conform reginamaria.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---