Castravetele amar, leguma adusă din Nepal în Gorj
O familie de legumicultori dintr-un sat din Târgu-Jiu cultivă castraveții amari de 5 ani. Nu sunt mulți români care au ales să planteze aceste legume. Însă, deși sunt aduse din Nepal, s-au adaptat destul de bine și pe pământurile noastre.
Aici totul a început cu doar câteva fire de castravete amar, folosit pentru tratamentul împotriva diabetului, apoi s-a transformat într-o afacere. În prezent, din solarii, castraveții amari sunt livrați în toată țara, atât cruzi, cât și transformați în pudră sau în nectar.
20 de lei costă un kilogram. Castravetele amar poate fi consumat crud, în fresh-uri de legume sau fructe ori în salate. Leguma exotică are numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că ține glicemia sub control, castravetele amar este bun pentru ficat, fiere sau pancreas.
Citește și:
Unde s-au cultivat pentru prima oară cartofi în România. Cine a adus leguma în țara noastră, în 1776
Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine
Sânzienele sau Drăgaica. Obiceiuri și tradiții în această zi de sărbătoare
Ce valori nutriționale și proprietăți are castravetele amar?
Castravetele amar conține o cantitate însemnată de vitamina C, care este prezentă în 93% din cantitatea zilnică recomandată. Castravetele amar mai conține:
- 2 grame de fibre (intr-o cana de castravete amar crud);
- vitamina A (44% din doza zilnica recomandata);
- potasiu;
- zinc;
- fier.
În medicina tradițională chinezească, castravetele amar este considerat un tonic pentru zilele foarte calde, dar și pentru sănătatea unor organe precum rinichii, ficatul și ochii. Totodată, există o conexiune între castravetele amar și diabet, care este încă studiată de către specialiști. Mai mult, unul dintre studiile existente a descoperit o legătură directă între castravetele amar și reducerea nivelului de fructozamină.