Social

Leguma adusă din Nepal în Gorj. Are un gust amar, dar un profit dulce

schedule 21 iul. 2023, 13:48

Leguma adusă din Nepal în Gorj. Are un gust amar, dar un profit dulce
Foto: Agrointeligenta/Youtube

Leguma exotică, adusă din Nepal, este lăudată de medici și nutriționiști, fiind denumită și „insulină vegetală”, având beneficii impresionante asupra sănătății. Legume este renumită printre cei care suferă de diabet pentru că reglează glicemia. Castravetele amar, care se vinde cu 20 de lei kilogramul, poate fi folosit și de persoanele care sunt la dietă, deoarece are foarte puține calorii. O familie de producători din Gorj a mizat pe această legumă, iar acum se bucură de câștig. 

Castravetele amar, leguma adusă din Nepal în Gorj

O familie de legumicultori dintr-un sat din Târgu-Jiu cultivă castraveții amari de 5 ani. Nu sunt mulți români care au ales să planteze aceste legume. Însă, deși sunt aduse din Nepal, s-au adaptat destul de bine și pe pământurile noastre.

Aici totul a început cu doar câteva fire de castravete amar, folosit pentru tratamentul împotriva diabetului, apoi s-a transformat într-o afacere. În prezent, din solarii, castraveții amari sunt livrați în toată țara, atât cruzi, cât și transformați în pudră sau în nectar. 

20 de lei costă un kilogram. Castravetele amar poate fi consumat crud, în fresh-uri de legume sau fructe ori în salate. Leguma exotică are numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că ține glicemia sub control, castravetele amar este bun pentru ficat, fiere sau pancreas. 

Ce valori nutriționale și proprietăți are castravetele amar?

Castravetele amar conține o cantitate însemnată de vitamina C, care este prezentă în 93% din cantitatea zilnică recomandată. Castravetele amar mai conține:

  • 2 grame de fibre (intr-o cana de castravete amar crud);
  • vitamina A (44% din doza zilnica recomandata);
  • potasiu;
  • zinc;
  • fier.

În medicina tradițională chinezească, castravetele amar este considerat un tonic pentru zilele foarte calde, dar și pentru sănătatea unor organe precum rinichii, ficatul și ochii. Totodată, există o conexiune între castravetele amar și diabet, care este încă studiată de către specialiști. Mai mult, unul dintre studiile existente a descoperit o legătură directă între castravetele amar și reducerea nivelului de fructozamină. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---