În urma unui atac cibernetic major care a perturbat funcționarea a 26 de unități sanitare din România, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat reluarea activității în marea majoritate a spitalelor afectate. Incidentul a avut un impact semnificativ asupra sistemului de sănătate, afectând atât spitale publice, cât și private.
Conform declarațiilor ministrului, dintre unitățile sanitare compromise, 24 sunt publice iar două sunt private, de dimensiuni mai reduse. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică a confirmat că majoritatea spitalelor și-au reluat activitatea și că eforturile se concentrează acum pe prevenirea unor astfel de incidente în viitor.
Într-un gest de solidaritate și suport, compania de securitate cibernetică Bitdefender a oferit soluții de protecție gratuită pentru un an, contribuind astfel la fortificarea infrastructurii IT a sistemului de sănătate. Ministrul Rafila subliniază importanța digitalizării în sănătate, care ar trebui să includă spitalele, direcțiile de sănătate publică și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a minimiza consecințele unor astfel de atacuri în viitor.
Citește și:
Construcția spitalelor regionale în Iași și Cluj
Primăria Capitalei a atras fonduri de peste 520 milioane de lei din PNRR
Ciucă: „Avem hotărârea de guvern prin care aprobăm lista celor 27 de spitale care vor fi construite”
Reluarea activității spitalelor este o veste bună pentru pacienții care depind de serviciile medicale, iar măsurile de prevenție și soluțiile de securitate IT implementate vor contribui la creșterea rezilienței în fața amenințărilor cibernetice.