Sănătate

Spitalele românești se redresează după atacul cibernetic: măsuri și prevenție

schedule 15 feb. 2024, 14:02

Spitalele românești se redresează după atacul cibernetic: măsuri și prevenție
H_Ko/Shutterstock
Atac cibernetic perturbă 26 spitale din România; majoritatea își reiau activitatea, cu măsuri de securitate IT sporite.

În urma unui atac cibernetic major care a perturbat funcționarea a 26 de unități sanitare din România, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat reluarea activității în marea majoritate a spitalelor afectate. Incidentul a avut un impact semnificativ asupra sistemului de sănătate, afectând atât spitale publice, cât și private.

Conform declarațiilor ministrului, dintre unitățile sanitare compromise, 24 sunt publice iar două sunt private, de dimensiuni mai reduse. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică a confirmat că majoritatea spitalelor și-au reluat activitatea și că eforturile se concentrează acum pe prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Într-un gest de solidaritate și suport, compania de securitate cibernetică Bitdefender a oferit soluții de protecție gratuită pentru un an, contribuind astfel la fortificarea infrastructurii IT a sistemului de sănătate. Ministrul Rafila subliniază importanța digitalizării în sănătate, care ar trebui să includă spitalele, direcțiile de sănătate publică și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a minimiza consecințele unor astfel de atacuri în viitor.

Reluarea activității spitalelor este o veste bună pentru pacienții care depind de serviciile medicale, iar măsurile de prevenție și soluțiile de securitate IT implementate vor contribui la creșterea rezilienței în fața amenințărilor cibernetice.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---